Un índex de supervivència superior de les dones amb atacs cardíacs ateses per metgesses

Un estudi publicat per la revista científica 'PNAS' determina que les pacients tractades per metges homes tenen menys probabilitats de sobreviure.

Un índex de supervivència superior de les dones amb atacs cardíacs ateses per metgesses
Un índex de supervivència superior de les dones amb atacs cardíacs ateses per metgesses

Un grup d'investigadors ha recomanat que les dones víctimes d'atacs cardíacs siguen ateses per metgesses per a millorar-ne les probabilitats de supervivència, segons un estudi publicat el 6 d'agost per la revista científica especialitzada PNAS als EUA.

Una anàlisi conjunta d'algunes universitats nord-americanes determina que les pacients tractades per metges tenen menys probabilitats de sobreviure que els malalts de qualsevol sexe tractats per metgesses o els pacients homes tractats per facultatius també homes.

Aquesta és una de les conclusions de la recerca liderada per la professora de Harvard Laura Huang, la qual ha estudiat dades de més de 500.000 persones hospitalitzades per atac cardíac en els departaments d'urgències de l'estat de Florida (EUA) entre el 1991 i el 2010.

A més de trobar que les dones tenen més opcions de sobreviure si són ateses per metgesses, han trobat que les taxes de supervivència entre les pacients tractades per metges homes milloren amb un augment en el percentatge de dones presents en la secció d'urgències.

"Aquests resultats suggereixen un motiu que explica la persistència de la desigualtat de gènere en la mortalitat per atac cardíac: la majoria dels metges són homes i els professionals homes sembla que tenen problemes per a tractar les pacients dones", segons els autors.

L'equip encapçalat per Huang apunta que el sector mèdic "ha de ser conscient" dels possibles desafiaments per a les malaltes que tenen atacs cardíacs, com, per exemple, la tendència a retardar la sol·licitud de tractament.

No obstant això, les taxes de mortalitat de les pacients ateses per professionals mèdics homes disminueixen a mesura que el facultatiu tracta més dones. "Atés el cost de l'aprenentatge dels metges homes en el treball, pot ser més efectiu augmentar la presència de metgesses en el departament d'urgències", assenyalen.

Consideren que aquestes troballes subratllen la necessitat d'actualitzar la capacitació que els metges reben per a garantir que la malaltia cardíaca no es presente simplement com una afecció "masculina".

Huang i els seus col·legues conclouen que "encara hi ha treball a fer per arribar a comprendre el mecanisme precís de per què la concordança de gènere sembla ser crítica", particularment per a les malaltes.

També et pot interessar

stats