Un incendi forestal a Montitxelvo afecta més de 1.400 hectàrees i obliga a desallotjar més de 600 veïns de quatre municipis

De moment el foc avança sense control davant del fort vent, i 35 dotacions i 114 membres de l'UME treballen a la zona

Incendi al barranc Fondo de Montitxelvo / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 de novembre 2023 - 17:56 Actualitzat: 03 de novembre 2023 - 13:36

El veïnat de Terrateig (Vall d’Albaida) que viu a la part alta del municipi ha rebut aquest dijous de vesprada l’orde d'evacuar a causa d’un incendi forestal al barranc Fondo de la localitat veïna de Montitxelvo. Unes hores després s'ha desallotjat també part dels termes de Castellonet de la Conquesta, i les urbanitzacions Ermita d'Ador i Monte Corona, al terme d'Ador, on també s'han evacuat 90 residents i 30 cuidadors del centre de salut mental. Posteriorment, s'ha desallotjat les urbanitzacions Tarrassó, La Corona i L'Esclapissada, a Vilallonga (Safor). De moment, hi ha 600 persones desallotjades.

La situació meteorològica és molt adversa, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), ja que durant tota la vesprada ha bufat un vent de ponent molt fort amb ratxes superiors a 80 quilòmetres per hora. Això no sols ha fet que el foc s’escampara molt ràpidament, sinó que ha dificultat l’extinció perquè els mitjans aeris no s’han pogut incorporar al dispositiu que treballa per controlar l’incendi. 

Efectius del Consorci Provincial de Bombers de València treballen en les tasques d'extinció del foc
Efectius del Consorci Provincial de Bombers de València treballen en les tasques d'extinció del foc / Consorci Provincial de Bombers de València

Emergències de la Generalitat ha informat que l'incendi es desplaça en direcció a l'Orxa (Comtat) i ha activat la situació dos del Pla d'Incendis Forestals, una situació d'emergència on hi ha risc que la població i els béns de naturalesa no forestal es vegen greument afectats. La Diputació d’Alacant ha enviat dotacions de bombers del Consorci Provincial a l’Orxa per a coordinar la situació davant de la previsible arribada de les flames. 

Per a coordinar les tasques d’extinció s’ha mobilitzat un lloc de comandament avançat a Llocnou de Sant Jeroni i també s’ha demanat ajuda a la Unitat Militar d’Emergències (UME), que ja ha mobilitzat efectius de la base que té a Bétera (Camp de Túria). En les tasques d'extinció del foc treballen deu brigades de bombers forestals i tretze dotacions de bombers del Consorci Provincial de València. A més, hi ha huit unitats de bombers forestals de la Generalitat, huit autobombes i tres dotacions de bombers del Consorci Provincial d'Alacant. 

En situacions com aquestes és molt important informar-se únicament a través de mitjans oficials com ara ajuntaments, bombers o Emergències de la Generalitat. 

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha comunicat en declaracions a À Punt des del lloc de comandament avançat, després de reunir-se amb els tècnics, que l'incendi s'ha iniciat en un xicotet focus que s’ha propagat a gran velocitat a causa del fort vent que bufa a la comarca, que podria fer que existiren focus secundaris. Per això, s’han evacuat alguns municipis i s’ha activat el protocol de la Creu Roja perquè algunes de les més de 600 persones evacuades siguen ateses fins que puguen tornar a casa. Fins ara han instal·lat dos albergs, un de 100 llits a Potries i un de 300 a Llocnou de Sant Jeroni.

També a causa de les fortes ratxes de vent, els mitjans aeris no han pogut incorporar-se al dispositiu d'extinció, per això s'ha demanat al govern espanyol la mobilització de la Unitat Militar d'Emergències i dels mitjans aeris Foca, que són amfibis, perquè s’hi incorporen aquest divendres a primera hora. 

Per la seua banda, la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha informat també des del lloc de comandament avançat que els 114 agents que conformen el dispositiu de l’UME ja estan desplegats i llestos per a començar a combatre el foc amb l’assistència de més de 35 mitjans terrestres. Pel que va a les previsions, ha indicat que els treballs d’extinció durant la nit seran molt importants, però que, de moment, el vent continua bufant fort. 

A Terrateig, municipi situat a poc més de dos quilòmetres de Montitxelvo, s’han viscut moments de tensió quan cap a les 16:00 hores el foc estava quasi a les portes de les cases que donen al barranc, segons ha dit en declaracions a À Punt l’alcaldessa, Sílvia Ferrer, que ha assegurat que “era un infern”. El foc estava tan prop que en algunes plantes baixes ha començat a eixir fum per les finestres perquè el foc havia entrat per davall de les portes. “El foc venia per tots els costats, semblava que les flames volaven per damunt del poble”, ha asseverat. De fet, hi havia tants focus diferents que el veïnat ha hagut de col·laborar en les tasques d’extinció. 

De les persones desallotjades, la major part estan amb familiars que les han arreplegades i la resta, al poble veí de Benicolet, on han habilitat un allotjament temporal, segons ha confirmat Ferrer.

L’alcaldessa també ha confirmat que l’incendi ha sigut un colp dur per al veïnat, perquè fa onze anys que es va cremar la mateixa zona. I ara que ja s’havia regenerat, el foc, en qüestió d’una hora i quart ho ha arrasat tot, “igual com l’altra vegada”, ha lamentat. 

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha informat a través del seu compte d’X que està “molt pendent” de l’incendi. Així mateix, ha expressat la solidaritat amb els afectats i ha traslladat el seu reconeixement als professionals que treballen “incansablement” per a controlar la situació. 

Així mateix, el partit polític de la Vall d'Albaida Ens Uneix ha manifestat el suport a les persones desallotjades i als serveis d'extinció a través d'un missatge en X en què també han indicat que tenen “el cor en un puny” a causa de l'incendi.

El foc és visible des de diverses localitats dels voltants, com ara Llocnou, Simat, Xeraco i Pego, des d’on hi ha gent que comparteix imatges de l’incendi mitjançant l’etiqueta d’X oficial #IFMontitxelvo. Així mateix, alguns dels municipis pròxims estan informant de l'evolució del foc a la població a través de la seues xarxes socials. En aquest sentit, l’Ajuntament de Vilallonga ha informat que els bombers recomanen tancar portes i finestres i no eixir de casa si no és necessari, a causa de la gran quantitat de fum que genera l’incendi.

I, en cas que siga imprescindible eixir, es recomana usar mascareta. També l’Ajuntament de Potries ha recomanat a la població que no isca de casa si no és necessari i que s’allunye de zones arbrades i cases velles.

També et pot interessar

stats