Un de cada huit adults infectats amb covid-19 té símptomes prolongats
La investigació més precisa sobre la prevalença de la covid persistent xifra en vora el 13% les persones que la pateixen
La pandèmia de la covid-19 es desunfla progressivament, però deixa darrere una misteriosa ombra que s'ha convertit en el maldecap de la comunitat científica pels nombrosos interrogants que encara comporta: la covid persistent. L'Organització Mundial de la Salut ja la reconeix com a malaltia i ha catalogat més de 200 símptomes que es mantenen després d'haver superat el virus i per un període de temps molt més llarg. La incertesa encara sobrevola aquesta qüestió i no se sap molt bé per què en alguns pacients persisteixen aquestes seqüeles, qui les pateix, quant duraran o quantes persones hi ha afectades amb aquesta afecció. Ara, un estudi holandés n'ha donat una estimació: una de cada huit persones que s'infecten per coronavirus. Publicada aquest dijous en la prestigiosa revista The Lancet, és la investigació més precisa elaborada fins a la data sobre la prevalença de la covid persistent.
L'equip que ha desenvolupat la recerca, de la Universitat de Groningen, compara la freqüència de símptomes nous o de gravetat en una població no infectada amb persones a qui sí que se'ls havia diagnosticat covid-19, cosa que ha permés un càlcul més fiable de la prevalença del mal prolongat que en estudis anteriors. Dels adults que tenien covid, el 21,4% va experimentar almenys un símptoma nou o greu entre tres i cinc mesos després de la infecció, segons la investigació. I es determina que un de cada huit pacients adults, el 12,5%, experimenten aquestes seqüeles a llarg termini.
L'estudi també analitza els símptomes de les persones abans i després d'infectar-se amb el SARS-CoV-2, cosa que ha possibilitat identificar els símptomes centrals de la covid persistent: dolor toràcic, dificultat per a respirar, dolor en respirar, dolor muscular, pèrdua del gust i l'olfacte, formigueig en les extremitats, nus en la gola, sensació de calor i fred, pesadesa en braços i/o cames, i cansament general.
"Existeix una necessitat urgent de dades que informen de l'escala i l'abast dels símptomes a llarg termini experimentats per alguns pacients després de la malaltia de covid-19", apunta Judith Rosmalen, la investigadora de la Universitat de Groningen que signa com a autora principal de l'estudi. "El nostre enfocament analitza els símptomes que s'associen amb més freqüència amb la covid prolongada, inclosos els problemes respiratoris, la fatiga i la pèrdua del gust i/o olfacte, tant abans d'un diagnòstic de covid-19 com en persones que no han sigut diagnosticades", agrega.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
30.06.2025 | A la fresca
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part