Un hivern normal? La primera part càlida i seca, la segona freda i humida.

L'estadística que ens diu que l'hivern ha estat normal, amaga forts contrastos entre el principi i el final de l´estació.

Alacant, 2 de febrer
Alacant, 2 de febrer / Manuel Lorenzo (EFE)

L'hivern 2017-2018 (mesos de desembre, gener i febrer) ha estat climàticament normal al territori valencià, tant pel que fa a la precipitació com a la temperatura. La temperatura mitjana ha estat de 8,4°, igual que la mitjana normal, i la precipitació mitjana ha sigut un 16% inferior a la de la mitjana climàtica del període 981-2010 i, per tant, es pot dir que hem tingut un hivern pluviomètricament normal.

Temperatura mitjana de l'hivern / AEMET                                                                                               Precipitació mitjana de l'hivern / AEMET

Però com passa a sovint, l'estadística amaga grans diferències entre diferents moments de l'hivern: fins al 25 de gener tinguérem un període molt càlid i sec, i des de finals del mes de gener, i sobretot al febrer, hem tingut un ambient molt fred i humit.

El desembre començà amb molt de fred a causa de la irrupció d'una massa d'origen àrtic, però les temperatures se suavitzaren ràpidament i així romangueren bona part del mes de gener fins al dia 25 amb valors per damunt del que és habitual. Destacaren les màximes del 3 i el 4 de gener, que superaren els 25° al litoral de Castelló, i les del 21 i 22 de gener, quan arribaren a 26,6° a València, rècord per al mes de gener a la ciutat des que es tenen registres.

A partir de finals de gener, després del temporal de llevant dels dies 27 i 28, fins a març han dominat les temperatures per davall dels valors normals, com a conseqüència de successives irrupcions d'aire fred. Febrer ha sigut el tercer mes més fred dels últims 25 anys. Les temperatures més baixes del trimestre les registraren els dies 5 i 6 de desembre, amb -9,3° a Villena, -9° a Ademús i -8,5° a Utiel.

Fora del trimestre d'hivern, en el mes de març les temperatures foren relativament càlides fins al dia 18, a causa del trànsit de successius fronts de ponent, però el dia 19 es produí un brusc descens tèrmic. El dia més càlid de març va ser el 10, amb 28° al litoral sud del golf de València. Fins ara són les temperatures més altes enguany en la península Ibèrica.

Fins al 15 de gener l'hivern va ser extremadament sec, amb un dèficit pluviomètric del 80% però, des del dia 16 de gener fins a finals de febrer, el dèficit quedà reduït al 16%. El temporal de llevant dels dies 27 i 28 de gener afectà la meitat sud del territori i la nevada del 26 de gener deixà precipitacions significatives als Ports, on destacaren els 20 centímetres acumulats a Morella.

Torrevella, 10 de març / Joaquín Carrión                                                                                            La Tinença de Benifassà, 5 de febrer / @SIAB

Noves nevades els dies 27 i 28 afectaren l'interior nord i, encara que no foren tan abundants, afectaren cotes més baixes, en altituds de 300 metres, com ara l'Aeroport de Castelló i Sant Mateu.

Vilafranca, 9 de febrer / Ignasi Llopis                                                                                            El Desert de les Palmes, 7 de febrer / Anna Andrés

                         

Pluja acumulada hivern 2017-2018

També et pot interessar

stats