Com podem saber si un gel hidroalcohòlic protegeix de la Covid-19?

El Ministeri de Sanitat ha alertat que no tots els gels tenen capacitat desinfectant.

Tots els gels hidroalcohòlics protegeixen de la Covid-19?
Tots els gels hidroalcohòlics protegeixen de la Covid-19? / Marta Galindo (À Punt NTC)

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), dependent del Ministeri de Sanitat, ha alertat en un comunicat que no tots els gels hidroalcohòlics que existeixen en el mercat són de naturalesa biocida, és a dir antisèptics i, per tant, no tenen capacitat desinfectant ni poden vendre's com a protecció contra la Covid-19.

Existeixen dos tipus de gels hidroalcohòlics per a mans, dependent de la finalitat: els de naturalesa cosmètica, la funció de la qual és netejar-les, i els de naturalesa biocida (antisèptics de pell sana), la funció de la qual és desinfectar-les.

Gels de naturalesa biocida

Els gels hidroalcohòlics antisèptics de pell sana tenen la finalitat de desinfectar les mans. Per això han d'utilitzar-se sempre que hi ha una exposició al patogen, tant en l'àmbit domèstic com en l'àmbit sanitari. Per tant, eliminen els microorganismes nocius de la pell: així eviten el desenvolupament i la possible transmissió. En aquests casos, han de demostrar mitjançant assajos d'eficàcia que tenen propietats desinfectants i són objecte d'un procediment d'avaluació, autorització i registre a càrrec d'una autoritat.

Gels de naturalesa cosmètica

En canvi, els gels hidroalcohòlics de naturalesa cosmètica tenen la finalitat de ser utilitzats per a llavar-se les mans en condicions quotidianes, especialment quan no siga possible llavar-se amb aigua i sabó. Aquests productes no són objecte d'autorització de cap autoritat competent i, atés que la finalitat és la de la mera neteja de mans, no poden reivindicar cap activitat davant de la presència de microorganismes. El problema és que aquests últims assenyalen dins de les característiques del producte reivindicacions relatives a la higiene de les mans.

L’Aemps ha recordat que en els gels cosmètics no s'han d'incloure que són antibacterians, antimicrobians, antivirals, viricides, antifúngics o amb propietats antivirals; ni tampoc la paraula desinfecció, desinfectant, desinfectar o antisèptic. De la mateixa manera, no poden assenyalar que mata el X% dels bacteris/virus/microbis; ni la frase Formulació recomanada per l'Organització Mundial de la Salut, ni anti-Covid-19 o anticoronavirus.

També et pot interessar

stats