Un futur incert per al Valle de los Caídos

Esther López Barceló, responsable de Memòria Històrica d'EU i autora del llibre ’Testimoni de la memòria’, ha estat hui en Les notícies del matí.

Un futur incert per al Valle de los Caídos

Vora 3.000 republicans varen pujar a l'Stanbrook, un dels últims vaixells que va partir del port d'Alacant cap a l'exili. Ara, amb l'exhumació del dictador Franco, es reviuen els sentiments d'aquells que ho visqueren i de les seues famílies.

El 28 de març del 1939, l'Stanbrook va salpar del port d'Alacant cap a Algèria. A bord, milers de republicans que, així, aconseguien fugir. Però tots no van tindre la mateixa sort: molts van ser fets presoners i moriren afusellats o d'esgotament en camps de treball com el del Valle de los Caídos.

María Egea tenia 5 anys quan va pujar a l'Stanbrook fugint de la guerra i ha viscut tota la vida a l'exili. Ella no entén com és possible que a España hi haja un mauselou per a Franco.

Laura Gassó, filla d’un republicà exiliat, opina que “El Valle de los Caídos, hauria de convertir-se en un monument a la memòria històrica”.

Opinions com la de Laura Gassó plantegen el futur incert del Valle de los Caídos una vegada estiguen fora les restes mortals del dictador.

Precisament, Esther López Barceló, responsable de Memòria Històrica d'Esquerra Unida i autora del llibre Testimoni de la memòria,  ha estat aquest matí al programa radiofònic d’À Punt Mèdia Les notícies del matí valorant la llei de la Memòria històrica: "Tot i que siga una llei de mínims, cal complir la llei de la Memòria històrica. No es pot deixar d’aplicar si un no és feixista".

Esther López opina que: "La justícia per a les víctimes del franquisme no hauria d'haver sigut una qüestió per la qual s'ha lluitat tant de temps, s’hauria d’haver produït després de la mort de Franco". 

Segons Esther López, "El Valle de los Caídos ha de ser reconvertit i resignificat. Volem un lloc d’interpretació que explique què va passar en el valle de Cuelgamuros, i de les empreses que es van lucrar amb això".

També et pot interessar

stats