Un estudi relaciona l'ús de paracetamol durant l'embaràs amb el TDAH i l'autisme en xiquets

L'Institut de Salut Global de Barcelona ha estudiat els casos de més de 70.000 xiquets i xiquetes en tot Europa

Una dona amb una pastilla de paracetamol
Una dona amb una pastilla de paracetamol

Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) elaborat amb dades de 73.881 xiquets i xiquetes europeus ha relacionat el consum de paracetamol durant l'embaràs amb trastorns per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) i trastorns de l'espectre autista (TEA) dels menors.

La investigació, que publica aquest divendres la revista European Journal of Epidemiology ha analitzat xiquetes i xiquets de sis grups d'assaig dels quals hi ha dades sobre la seua exposició prenatal o postnatal al paracetamol i d'almenys un resultat sobre símptomes de TEA o TDAH.

Depenent del grup d'assaig, entre el 14% i el 56% de les mares d'aquests xiquets i xiquetes van informar que havien pres paracetamol mentre estaven embarassades.

Els resultats revelen que els xiquets i xiquetes que havien estat exposats al paracetamol abans de nàixer mostraven més probabilitat de desenvolupar posteriorment símptomes de trastorns de l'espectre autista i trastorns per dèficit d'atenció que els no exposats (un 19% i un 21% més, respectivament).

"Les nostres dades són consistents amb el que indicaven treballs previs. Així mateix, veiem que l'exposició prenatal a paracetamol afecta de manera similar a xiquets i xiquetes, ja que pràcticament no observem diferències", ha explicat la investigadora de l'ISGlobal Sílvia Alemany, primera autora de l'estudi.

Per altra banda, Jordi Sunyer, també investigador d'ISGlobal, ha reconegut que "si bé el paracetamol no ha de suprimir-se en dones embarassades ni en la infància, sí que ha d'usar-se només quan siga necessari".

Segons ha informat ISGlobal en un comunicat, es calcula que entre el 46% i el 56% de les dones embarassades dels països desenvolupats recorre en algun moment de la gestació al paracetamol, que és considerat l'analgèsic i antipirètic més segur en aqueix període i en la infància.

"La mostra és àmplia i analitza de manera conjunta grups d'assaig de diferents països europeus (el Regne Unit, Dinamarca, els Països Baixos, Itàlia, Grècia i Espanya). En tots els grups estudiats el criteri ha sigut el mateix, de manera que hem reduït l'heterogeneïtat de criteris dels estudis previs", ha subratllat Sílvia Alemany.

L'estudi també va analitzar l'exposició infantil postnatal al paracetamol, sense que en aquest cas s'observara associació entre el fàrmac pres en la infància i els símptomes de TEA.

També et pot interessar

stats