Un estudi alerta que el corrent de l'Atlàntic podria col·lapsar a mitjan segle

Aquest canvi generaria grans desafiaments científics, el calfament en els tròpics i l'augment de les tempestes

Circulació de retorn meridional de l'Atlàntic (AMOC)
Circulació de retorn meridional de l'Atlàntic (AMOC) / À Punt NTC

Investigadors de la Universitat de Copenhaguen han alertat que, si es mantenen les emissions de gasos efecte d'hivernacle, el corrent circular de l'Atlàntic (AMOC, per les sigles en anglés) podria col·lapsar cap a mitjan segle, o potencialment en qualsevol moment des de 2025, amb greus repercussions en el clima de l'Atlàntic Nord i del món.

L'AMOC “col·lapsarà, en un 95% de certesa, entre 2025 i 2095. El més probable és que això ocórrega en uns 34 anys, cap a 2057”, la qual cosa podria generar grans desafiaments, particularment el calfament en els tròpics i l'augment de les tempestes en la regió de l'Atlàntic Nord, segons l’estudi, publicat a la revista Nature Communications.

Tot i això, alguns experts tenen opinions enfrontades sobre el nou estudi danés i descarten un col·lapse total en el segle XXI. En tot cas, Peter Ditlevsen, un dels autors de la investigació, ha assegurat que aquesta hipotètica parada dels corrents “pot tindre conseqüències molt greus per al clima de la Terra, per exemple, pot canviar la forma en què la calor i les precipitacions es distribueixen globalment”.

Aquests resultats subratllen, per a Ditlevsen, “la importància de reduir les emissions globals de gasos d'efecte d'hivernacle com més prompte millor”. Segons els investigadors, un sol estudi aporta proves limitades, però quan múltiples enfocaments condueixen a conclusions similars cal prendre-s'ho seriosament. 

Aquest tipus de canvi climàtic abrupte es va experimentar per última vegada durant els fenòmens de Dansgaard-Oeschger en l'últim període glacial, que va provocar fluctuacions de la temperatura mitjana de l'hemisferi nord de 10-15 graus en una dècada, molt majors que els canvis actuals d'1,5 graus en un segle.

També et pot interessar

stats