Un estudi alerta que el 34,9% dels menors de 8 a 16 anys té sobrepés o obesitat

El treball de la Fundació Pau Gasol amb 3.800 escolars constata que sis de cada deu xiquets no fan l'exercici mínim que recomana l'OMS.

L'estudi “Pasos” destaca que el 14,2 per cent dels xiquets té obesitat i el 20,7 per cent sobrepés
L'estudi “Pasos” destaca que el 14,2 per cent dels xiquets té obesitat i el 20,7 per cent sobrepés / Europa Press

El 34,9 per cent dels menors espanyols de 8 i 16 anys té sobrepés o obesitat, segons ha alertat la Fundació Pau Gasol en el seu estudi “Pasos”. Els resultats preliminars els ha presentat aquest dimarts el jugador de bàsquet de l'NBA i president de l'organització, Pau Gasol, i la ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo.

Així mateix, l'estudi, en què han participat 3.803 xiquets de 245 centres escolars de tot Espanya, ha constatat l'elevat nivell de sedentarisme en aquesta població escolar. El 63,6 per cent no aconsegueix els 60 minuts d'activitat física diària recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), sobretot les xiquetes (70,4%).

En concret, tal com ha explicat l'investigador principal de l'estudi, Santi Gómez, si s'observa l'índex de massa corporal, el 14,2 per cent té obesitat i el 20,7 per cent sobrepés. No obstant això, el percentatge de població infantil i adolescent amb obesitat abdominal és un 10 per cent superior al dels obesos, segons quest índex.

Aquesta dada pot demostrar, segons Gómez, un infradiagnòstic de l'obesitat i sobrepés. Per tant, ha defensat incorporar l'anàlisi de la circumferència abdominal en les proves que es realitzen per a diagnosticar l'obesitat als escolars.

Gasol: "Abans costava fer entrar els xiquets a casa i ara costa traure'ls"

El 54 per cent dels xiquets i adolescents no compleix les recomanacions d'ús de pantalles entre setmana –fixades en uns 120 minuts al dia– i quasi el 80 per cent passa més temps del recomanat davant de les pantalles durant el cap de setmana, sobretot els xics adolescents. "Abans costava fer entrar els xiquets a casa i ara costa traure'ls", ha comentat Gasol.

Per això, des de la Fundació s'ha instat les autoritats sanitàries a augmentar les hores d'activitat física tant dins com fora dels centres educatius i elaborar un pla estatal contra l'obesitat infantil amb una assignació pressupostària suficient.

També et pot interessar

stats