Un espai més verd i flexible, el projecte guanyador per a remodelar la plaça de l'Ajuntament de València

Re-Natura, la guanyadora del concurs, rebrà 559.000 euros per a redactar el projecte, que presentarà d'ací a sis mesos

Re-Natura és el projecte guanyador que donarà forma a la nova plaça de l'Ajuntament de València
19 d'octubre 2022 - 11:02

Més verd, més flexible, més inclusiva i amb més espai per als vianants. Així serà la nova plaça de l'Ajuntament de València que dissenyarà Re-Natura, el projecte guanyador del concurs públic. L'elecció l'han comunicada l'alcalde Joan Ribó i la vicealcaldessa Sandra Gómez, que han oferit en roda de premsa els detalls sobre la reforma. La "renaturalització" de la zona anticipa un espai per a tothom i no "d'uns pocs", segons Ribó que, en paraules de Gómez, esdevindrà en referent: "la plaça de l'Ajuntament d'aquesta generació".

La nova plaça guanyarà en verd, en biodiversitat i en espai per als vianants. Es mantindrà el trànsit de la línia C1 de l'EMT, a canvi de limitar a un carril per direcció l'avinguda Marqués de Sotelo. En total, l'àrea per a vehicles s'ha reduït al 18%.

En contrast, el tram nord del carrer Sant Vicent es consolidarà com “una plataforma única” que connectarà les tres places recuperades per als vianants en els últims anys: l'Ajuntament, la de les Bruixes [l'entorn de la Llotja] i la de la Reina. “Amb aquest projecte s'arredoneix el disseny del nostre model de ciutat de places”, ha destacat Joan Ribó, per a qui la plaça “que fins al 2020 estava plena de fum, de cotxes i de soroll” estarà ara "plena d'activitats, amb gent i amb alegria".

Simulació digital de la nova plaça de l'Ajuntament de València
Simulació digital de la nova plaça de l'Ajuntament de València / Re-Natura

A la façana de l'Ajuntament s'ha projectat un gran espai “ambivalent” per a poder fer "tot tipus d'activitats" segons ha explicat Sandra Gómez, que assegura que els usos seran compatibles amb els esdeveniments tradicionals, com la Plantà de les falles municipals i les mascletaes, encara que s'han fet simulacions per a acollir-ne altres, com cercaviles i concerts. Aquesta flexibilitat d'ús donarà “protagonisme als edificis singulars” com el mateix Ajuntament, el teatre Rialto, l'Ateneu Mercantil o el Palau de les Comunicacions (l'antiga seu de Correus).

Una platja per a banyar-se els peus i mobiliari singular

La nova plaça conserva els elements històrics, però amb modificacions. La font “contemplativa” es convertirà ara en un espai accessible, amb platja incorporada per a banyar-se els peus i regular la temperatura de l'entorn, per la combinació d'aigua i arbrat. També es mantenen les parades de flors, que seran objecte d'un redisseny que es pactarà amb els i les propietàries.

Completarà la plaça un mobiliari “propi i singular” amb una funcionalitat multiús que, en paraules de Sandra Gómez, “es podrà utilitzar per a asseure's, escalar i fer esport”.

El redisseny de l'entorn de la font municipal en el projecte de reforma guanyador
El redisseny de l'entorn de la font municipal en el projecte de reforma guanyador / Re-Natura

Un any per a aprovar el projecte i un altre d'obres

“Hem recollit 1.800 opinions a més de la participació de 33 entitats per a definir aquest espai de 12.000 m²”, ha afirmat l'alcalde, que ha advertit que no ampliarà les terrasses perquè es tracta "d'una plaça per a la gent, no per als negocis privats".

Re-Natura rebrà 559.000 euros per a la redacció del projecte, que haurà de presentar en un termini de sis mesos. L'objectiu de govern municipal és que l'aprovació no es demore més d'un any per a licitar les obres en el següent. Uns treballs que Gómez estima que poden durar "de dotze a quinze mesos".

Simulació de la plantà de la falla municipal en la nova plaça de l'ajuntament de València
Simulació de la plantà de la falla municipal en la nova plaça de l'ajuntament de València / Re-Natura

També et pot interessar