Un equip mèdic valencià realitza la confirmació de sexe de dona a home amb una única operació

És una cirurgia pionera que ha durat 17 hores seguides en què ha participat un grup professional multidisciplinari.

Un equip mèdic valencià realitza la confirmació de sexe de dona a home amb una única operació
Un equip mèdic valencià realitza la confirmació de sexe de dona a home amb una única operació

Un jove de 29 anys fa, des de fa dos mesos, una vida normal com a home després d'haver-se sotmés a una pionera operació de confirmació de sexe masculí amb una única i maratoniana intervenció que ha posat fi a quinze anys de canvi d'identitat.

L'Hospital IMED València ha presentat aquest dimarts el cas d'aquest pacient que prefereix preservar la seua identitat. En la intervenció per a canviar de sexe de dona a home, que ha durat 17 hores, ha participat un equip format per professionals de la ginecologia i la urologia dirigits pel doctor César Noval com a cirurgià plàstic. Per a dur a terme l'operació, el grup mèdic va comptar també amb l'ajuda prèvia de persones expertes en endocrinologia i urologia.

Durant la intervenció s'ha realitzat, en un mateix temps quirúrgic, la fal·loplàstia, la retirada de genitals interns femenins, la mastectomia i la masculinització facial. Noval ha "reunit tots els passos" quirúrgics en un únic procediment quirúrgic, que ha constat de huit fases i ha necessitat dos equips de professionals. En la cirurgia també s'han retirat els ovaris i l'úter, s'ha extret pell de l'avantbraç per a construir el penis i s'ha adaptat la uretra.

El metge que ha liderat la intervenció ha assegurat que la confirmació de dona a home en un sol temps quirúrgic permet "reduir els riscos" de cadascuna de les intervencions i resulta beneficiós psicològicament per al pacient perquè el procés no es prolonga en el temps.

Tanmateix, Noval ha advertit que aquest tipus de cirurgia solament es pot fer a pacients sans i joves, que han d'entendre que es tracta d'un procés irreversible i que pot implicar complicacions. Per aquest motiu el punt sobre el qual pivota l'atenció mèdica és el conformat pel psicòleg i l'endocrinòleg.

A tot l'Estat hi ha només quatre hospitals públics que realitzen aquestes invervencions. L'Hospital San Carlos, a Màlaga; l'Hopital Clínic de Barcelona; La Fe, a València, i La Paz, a Madrid. Cada any es fan un màxim de 15 operacions de confirmació de sexe.

També et pot interessar

stats