Un enginyer valencià treballa per a fabricar un cor bioartificial amb impressora 3D

Ja s’ha aconseguit imprimir un cor bioartificial amb anterioritat, però el repte ara és aconseguir que cresca al ritme del cos humà

Investigadors valencians treballen en un cor bioartificial / À Punt NTC
Joan Miquel Llopis
09 de febrer 2022 - 22:05

L'enginyer aeroespacial d'Albalat de la Ribera Marcos Latorre treballa en un projecte per a aconseguir fabricar en una impressora 3D ventricles bioartificials d'un cor que, una vegada trasplantat, cresca al ritme del cos de la persona que ha rebut el trasplantament. Sembla una història de ciència-ficció, però no ho és.

Fa més de dos anys que es va presentar un cor del volum d'una cirera imprés en 3D amb teixit bioartificial, però aquesta creació té l’inconvenient que no pot créixer. Per tant, com que és un cor artificial que no té la capacitat de créixer que té un cor natural, acabaria quedant-se xicotet i produint una fallada cardíaca, explica l’investigador d'enginyeria tissular Marcos Latorre a À Punt NTC. Per això –afirma– tenen per davant un gran repte perquè necessiten crear cors que es puguen adaptar al creixement del cos dels xiquets i xiquetes.

Latorre explica que el seu projecte passa per imprimir ventricles –la part que bombeja sang al cos– per a cors de xiquets i xiquetes acabades de nàixer i que presenten una malformació cardíaca i, a continuació, simularà en l'ordinador com reacciona el nou òrgan i com creix. Després imprimirà la bomba ventricular amb una biotinta que té cèl·lules que, a mesura que el polímer es va degradant, van creant el nou teixit que es quedarà finalment en el cos. 

El problema és que aquestes cèl·lules –anomenades IPS– tenen una capacitat embrionària tremenda i els investigadors encara no han perfeccionat del tot el control del seu creixement, subratlla el cirurgià cardíac i investigador del centre Príncep Felip, Anastasio Montero. Latorre proposa salvar el problema amb l'ajuda d'uns bioreactors que vigilaran el creixement de l'òrgan, però encara caldrà esperar un temps per saber si aquesta solució serà efectiva. 

També et pot interessar

stats