Un Dia del Periodisme marcat per les reivindicacions laborals

La presidenta de la Unió de Periodistes, Noa de la Torre, exposa la situació actual de la professió a la Comunitat Valenciana.

VÍDEO | Un Dia del Periodisme marcat per les reivindicacions laborals

Aquest diumenge se celebra el Dia del Periodista a l'estat espanyol. La pandèmia ha marcat l'actualitat del darrer any i, quan les notícies falses s'estenen cada vegada més als mitjans en línia, el col·lectiu periodístic esdevé més essencial que mai.

La Covid-19 ha fet palés el paper fonamental d'aquesta professió en la societat. Els anuncis de noves restriccions, l'evolució del coronavirus i la informació de nous casos són un clar exemple de la tasca realitzada pels periodistes.

Amb tot, els professionals dels mitjans de comunicació valencians pateixen des de fa anys expedients de regulació, tancaments i comiats. Una situació que la Covid-19 ha agreujat.

La presidenta de la Unió de Periodistes, Noa de la Torre, ha explicat a À Punt Notícies el risc al qual s'exposaven els professionals de la informació al principi de la pandèmia. "S'havia de garantir el dret a la informació. Molts periodistes eixien al carrer quan encara no hi havia ni mascaretes, posant en perill la seua salut", ha descrit De la Torre.

El 2013 el tancament de Radiotelevisió Valenciana va deixar sense faena 1.660 professionals en un ERO declarat il·legal. Des d'aleshores la desocupació en el sector no ha parat de créixer: diaris com El País, Abc o Levante han tancat delegacions. I els ERTO que acaben en comiats continuen. La Unió de Periodistes demana que les ajudes públiques que reben aquestes empreses servisquen per a garantir els llocs de treball perquè "els mitjans no puguen vendre un periodisme que no fan els periodistes", ha afirmat De la Torre.

Les notícies falses han marcat l'era Trump i el triomf del Brexit. Contra elles, la millor eina sembla ser fer periodisme. Encara que en aquests moments hi ha països on el dret a la informació pot costar la vida o la llibertat. L'any passat 50 periodistes foren assassinats i 274 empresonats per intentar informar a Mèxic, l'Iraq o l'Afganistan.

També et pot interessar

stats