Un detingut per una agressió sexual múltiple a la Seu d’Urgell

La violència masclista va matar 47 dones el 2018, la xifra més baixa des que hi ha registres.

Un detingut per una agressió sexual múltiple a la Seu d’Urgell
Un detingut per una agressió sexual múltiple a la Seu d’Urgell

Una jove de 19 anys ha denunciat una agressió sexual múltiple per part de cinc joves en un local d’oci de la Seu d’Urgell, a Lleida.

L’acusació, que data del 25 de desembre, ha dut a la detenció d’un veí de la localitat, que es troba en llibertat amb càrrecs. 

 

Es tracta del component d’un grup musical que anava a actuar a Cap d’Any en el mateix local on es denuncien els fets.

Malgrat que han mantingut l’actuació, els organitzadors han confirmat que el sospitós no hi participarà.

Els Mossos d’Esquadra investiguen quatre joves més d’Andorra com a presumptes coautors de l’agressió, segons ha informat el Col·lectiu Feminista Alt Urgell.

La notícia es produeix en vespres que l’Audiència de Navarra comunique la decisió sobre les peticions de defenses i acusacions per a l’ingrés en presó dels cinc membres de La Manada, després que el 5 de desembre el Tribunal Superior de Justícia de Navarra confirmara la pena per abusos sexuals a una jove durant en les festes de Sant Fermí de 2016.

47 dones i 3 menors assassinats el 2018

Enguany 47 dones han perdut la vida a mans de la parella o l’exparella, segons el balanç de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere, que eleva a 975 el nombre de les dones víctimes mortals de la violència masclista. 

L’estadística es encara provisional, en espera que es confirme o descarte un cas més de 2018, encara sota investigació. Completa la fotografia l’assassinat de tres menors més en casos de violència masclista, cinc menys que fa un any. Ara bé, s’investiguen quatre homicidis a menors el 2018 que, si es confirmaren, elevarien a set el nombre de víctimes de menys de 18 anys. 

Malgrat que es tracta de xifres aborronadores, el balanç reflecteix un descens en comparació amb l’any passat, quan es va registrar la mort de 51 dones, així com el registre més baix des que arrancaren les estadístiques oficials. 

Segons els còmputs anuals diferents, el 2016 van morir 49 dones; el 2015, 60; en 2014, 55; el 2013, 54; el 2012, 52; el 2011, 62; el 2010, 73; el 2009, 56; el 2008 –el més tràgic–, 76; el 2007, 71; el 2006, 69; el 2005, 57; el 2004, 72; i el 2003, 71.

Només 14 de les 47 dones que van ser assassinades enguany havien denunciat l’agressor, i tan sols 9 tenien mesures de protecció, de les 11 que les van sol·licitar. En cinc casos aquestes mesures estaven en vigor en el moment del crim.

Andalusia ha sigut la comunitat autònoma amb més casos mortals comptabilitzats, amb un total de 12, seguida de Catalunya, amb 7, i de Madrid, amb 5. A la Comunitat Valenciana s’ha confirmat l’assassinat de dos dones: van ser el 27 d’agost a Oriola i el 7 de setembre a Borriol.

Canvi en les estadístiques

El balanç de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere no computa assassinats com el de Laura Luelmo, la professora de 26 anys a qui va matar un veí a la localitat d’El Campillo (Huelva), a causa de l’absència d’una relació sentimental prèvia. Aquesta circumstància es corregirà en les pròximes estadístiques, que prepara des de l’octubre la Delegació, en compliment del Pacte d’Estat contra la Violència de Genère i de les recomanacions del Conveni d’Istanbul sobre la matèria.

Altres fonts, com el web feminicidio.net, que apliquen un ventall més ampli per a catalogar què es considera violència masclista i de gènere, eleven a 97 els assassinats de dones i a 10 el de de menors.

També et pot interessar

stats