Un ciberatac deixa inoperatiu el sistema informàtic de l'Ajuntament de Castelló de la Plana

El consistori ha denunciat els fets davant la Policia Nacional, mentre que treballa per a reorganitzar el servei d'atenció ciutadana i restablir la normalitat al més prompte possible. 

L'Ajuntament de Castelló, en una imatge d'arxiu
L'ajuntament de Castelló de la Plana, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

L'Ajuntament de Castelló de la Plana ha sigut víctima aquest dimarts d'un atac informàtic que ha deixat inoperatius serveis com ara la seu electrònica, el portal tributari i fins i tot el lloc web municipal, així com el sistema informàtic intern del consistori. Fonts municipals han assenyalat que el Departament de Modernització i empreses especialitzades en ciberseguretat estan analitzant l'incident i treballant per a restablir la normalitat com més prompte millor.

El primer diagnòstic dels serveis tècnics apunta que darrere de l'atac hi ha un 'ransomware', un arxiu maliciós que encripta i restringeix l'accés a determinades parts del sistema operatiu infectat, i demana un rescat per a desbloquejar-les. L'Ajuntament de Castelló ja ha denunciat els fets davant la Policia Nacional i de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD).

La incidència ha afectat molts veïns i veïnes de la capital de la Plana Alta, que dimarts es quedaren sense poder fer tràmits com per exemple empadronar-se o registrar documentació. 

Els responsables municipals està reorganitzant el servei d'atenció ciutadana i ha pres les dades a totes aquelles persones que ahir tenien cita per a realitzar gestions per a citar-les novament quan es puga restablir el sistema. D'altra banda, s'està estudiant ampliar els terminis administratius durant el temps que dure la incidència.

A més, es telefonarà a qui tenia cita prèvia per a donar-li una nova data quan el sistema torne a funcionar, amb la finalitat d'evitar esperes. El telèfon d'atenció ciutadana, el 010, continua operatiu en l'horari habitual, de 8 a 15 hores.

L'atac informàtic d'aquest dimarts no es tracta d'un cas aïllat, ja que aquest tipus d'incidents s'han repetit amb relativa freqüència durant la pandèmia de coronavirus. El març de 2020, al començament del confinament domiciliari, un ciberatac semblant va tombar el portal web del SEPE. I fa dos anys, a la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) li piratejaren el compte de Twitter.

També et pot interessar

stats