Un centenar de persones es concentra a València contra les sentències del Suprem sobre l’ús del valencià

Denuncien que vulnera els drets de les persones que parlen valencià i demanen que el govern del Botànic promulgue una llei d'igualtat lingüística.

Seu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Un centenar de persones, convocades per Intersindical Valenciana, s'han concentrat aquest dilluns davant de les portes del Tribunal Superior de Justícia de València per a protestar contra la sentència recent del Tribunal Suprem sobre el decret d’usos del valencià en l’administració. Denuncien que vulnera els drets de les persones que parlen valencià i demanen que el govern del Botànic promulgue una llei d'igualtat lingüística.

Intersindical ha expressat que veu necessària una mobilització del poble valencià a favor de la plena igualtat lingüística, i mostra suport al fet que aquesta siga una llengua d’ús en les administracions públiques i el conjunt de la societat valenciana. La d’aquest dilluns és la primera concentració convocada, però volen que durant els pròxims mesos tinga continuïtat. Des de la Intersindical es denuncien “els atacs al valencià” i s’exigeix una “verdadera normalització lingüística al País Valencià”.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua considera que la sentència és “contrària a la normalització” de la llengua. Així mateix, creu que la decisió judicial “fa evident una vegada més que hi ha una necessitat urgent d’establir el requisit lingüístic d’accés a la funció pública per a poder garantir el dret de la ciutadania valenciana a ser atesa en valencià i rebre els escrits administratius en la seua llengua preferent”.

Per la seua banda, el Consell ja ha anunciat que hi recorrerà davant del Constitucional l’anul·lació d’una part del decret de llengües per part del Suprem, que confirma la nul·litat d’uns dels preceptes del decret de la Generalitat que regula els usos institucionals i administratius de les llengües oficials (castellà i valencià) en l’administració de la Generalitat. Els governs valencià, català i balear van reivindicar comunicar-se en la seua llengua amb un bon dia simultani en Twitter, que es va fer viral.

També et pot interessar

stats