Un artista gallec pinta un colom de la pau damunt de la tomba de Franco

L'acte ha sigut enmig del debat sobre el trasllat de les restes a la cripta de la catedral de l'Almudena.

Font: @PedroArmestre

La Guàrdia Civil ha detingut aquest matí al Valle de los Caídos l'escultor gallec Enrique Tenreiro per pintar en la làpida de Francisco Franco un colom de la pau i la frase "Per la llibertat".

Els fets han sigut a les 10:50 h, i "el detingut havia introduït la pintura en la basílica en un recipient de plàstic, que no poden detectar els sistemes de seguretat existents", segons ha informat Patrimoni Nacional.

Tenreiro, en un missatge en Twitter, ha descrit la seua actuació com una "acció de protesta". En el vídeo s'observa que Tenreiro se situa enfront de la làpida i, després d'apartar les flors damunt de la tomba de Franco, ha dibuixat amb pintura roja un colom de la pau amb el lema "Per la llibertat". En detindre'l, ha cridat "Per la llibertat i la reconciliació dels espanyols, perquè no hi haja cap bàndol vençut". Després que l'han représ els visitants de la basílica, l'home ha respost: "No estic en contra de la unitat d'Espanya, però Franco va matar moltíssima gent".

Aquest acte ha sigut enmig del debat sobre el possible trasllat de les restes de Franco a la cripta de la catedral de l'Almudena, com volen els familiars. El Govern d'Espanya, per la seua banda, vol impedir-ho per evitar que el temple puga convertir-se en un lloc d'exaltació del franquisme.

El govern considera que els articles 15 i 16 de la llei de memòria històrica, així com el preàmbul del reial decret del 24 d'agost per a l'exhumació de les restes de Francisco Franco, que es refereixen a la no exaltació del franquisme, l'habiliten per a impedir que les restes del dictador, una vegada exhumades del Valle de los Caídos, queden soterrades en la sepultura que posseeix la família en la cripta de l'Almudena.

També et pot interessar

stats