Un any sense Marta Calvo

Els silencis de l’únic detingut per la seua desaparició impedeixen trobar el cos de la jove d’Estivella.

Imatge de la concentració a Manuel, el passat desembre on es dipositaren ciris en record de Marta Calvo
Imatge de la concentració a Manuel, el passat desembre on es dipositaren ciris en record de Marta Calvo / Carolina Salvador

El rastre de Marta Calvo es perd la matinada del 7 de novembre de l’any passat en una casa de Manuel, a la Ribera Alta. La jove, de 25 anys, s’havia desplaçat fins allà acompanyant un home amb qui havia acordat una cita per les xarxes socials. Com sempre solia fer, va avisar sa mare i li va donar la ubicació. Eren les 5 de la matinada, des d’aquell moment no s’ha sabut mai res d’ella.

L’endemà, la mare va desplaçar-se des d’Estivella, al Camp de Morvedre, fins a Manuel. Va tocar a la porta del domicili i l’home que li va obrir va dir que no coneixia la seua filla. De nou a València, Marisol Burón (mare de Marta) va interposar una denúncia per la desaparició.

Quan es va activar la recerca, ja era massa tard. A Manuel ja no quedava ningú a la casa. Començaven així dies d’escorcolls, interrogatoris i de buscar sense èxit per camps i pous de Manuel i la rodalia. Els bussos especialitzats de la Guàrdia Civil van rastrejar el riu Albaida, la unitat canina i agents a cavall van pentinar el terme però de Marta, res de res.

Mentrestant, la investigació posava cara i nom al fugitiu: Jorge Ignacio Palma, un home amb antecedents per narcotràfic detingut i empresonat a Itàlia, detingut i jutjat a Navarra, amb una àmplia fitxa policial per altres delictes menors. Es tem el pitjor quan es troba el seu cotxe en una nau de Puçol i es descobreix que se’l va interrogar mesos abans per la seua relació amb la mort d’una jove prostituta a València, morta per sobredosi. Tot feia pensar que se n’havia anat del país.

La confessió del fugitiu

Passaven els dies i, de sobte, després de pactar amb el seu advocat, Jorge Ignacio Palma es va presentar a la caserna de la Guàrdia Civil de Carcaixent i es va entregar als agents. Els va dir que Marta va morir en sa casa després d’una nit de sexe i alcohol i que es va desfer del cos per por. Va confessar haver-lo esquarterat i haver repartit les bosses amb les seues restes en diferents contenidors de pobles de tres comarques. Era la matinada del 4 de desembre. Dos dies després va ingressar en presó.

Agents especialitzats vinguts des de Madrid van analitzar pam a pam la casa de Manuel en la seua presència. La vivenda estava neta a consciència i feia una forta olor de lleixiu i salfumant. Durant tot el dia es van buscar mostres de Marta, qualsevol empremta i només es va poder recuperar el que semblaven teixits humans al desaigüe de la banyera.

Un altre dispositiu va iniciar una recerca per plantes de tractament de residus, sense èxit. Va començar també un exhaustiu escorcoll a l’abocador de Dos Aigües. Durant mesos es van escorcollar tones i tones de fem, fins i tot durant la pandèmia però sense cap resultat fructífer.

Un assassí en sèrie?

Han passat els mesos i Jorge Ignacio Palma diu que vol col·laborar però no aporta novetats o calla. Les diligències judicials obertes l’incriminen en la mort d’una altra dona que també practicava la prostitució a València. A més, la difusió de la seua cara en mitjans de comunicació fa que moltes més dones el denuncien o declaren que van estar amb ell i que amb totes va utilizar un mateix modus operandi o ho va intentar: la introducció de cocaïna de gran puresa per via genital, durant les conegudes com festes blanques. Aquesta pràctica sexual és molt perillosa perquè l’absorció de la droga per les mucoses és pràcticament instantània i pot provocar una sobredosi mortal.

Contra el detingut van acumulant-se causes en diferents jutjats de València i Alzira fins que finalment, és el d’instrucció número 20 de València qui les assumeix totes.

Aquesta setmana Jorge Ignacio Palma ha sigut citat a declarar de nou i, de nou ha callat. Per a les acusacions particulars, que representen la família de Marta Calvo i les altres víctimes mortals, aquest home és un depredador sexual, un assassí en sèrie. Se l’incrimina en 6 morts ja siga consumades o intentades.

Per a la Fiscalía són fets que poden ser qualificats d’homicidi, les acusacions creuen que es tracta d’assassinats i volen demanar per a ell, quan arribe el juí, la pena de presó permanent revisable. El cas el jutjarà un tribunal popular però encara podria ampliar-se perquè hi ha una desena de víctimes que podrien presentar càrrecs contra ell.

Una familia desesperada

Mentre arribe aquest moment, la investigació continua. S’han demanat noves proves com l’anàlisi d’una tauleta digital que el detingut va donar a sa mare l’endemà d’estar amb Marta i que la dona va esborrar. També es vol analitzar exhaustivament el cotxe amb què la Guàrdia Civil creu que va traslladar el cadàver. Ningú el creu ja i la família de Marta veu com arriba l’aniversari de la desaparició i d’ella no hi ha ni un cos per a poder-lo soterrar.

També et pot interessar

stats