Un any després de l'incendi de Llutxent, a l'espera de les ajudes

El veïnat afectat denuncia que encara no han arribat les aportacions promeses i que la burocràcia impedeix avançar en la regeneració de la zona.

VÍDEO | Un any després de l\'incendi de Llutxent, a l\'espera de les ajudes

Aquest dimarts es compleix un any de l'incendi declarat a Llutxent que va devastar 3.300 hectàrees a les comarques de la Vall d'Albaida i la Safor i va arribar a més de 200 habitatges, sobretot a les urbanitzacions Montsol i Montepino de Marxuquera, a Gandia.

El veïnat afectat es queixa perquè no es compleixen les promeses que les autoritats els van fer. Salvador Tarrasó, president de la urbanització Montsol, ha assegurat que no els han llevat l'IBI, tal com els van prometre que farien. A més, expliquen que els tràmits per a poder demanar les ajudes són costosos i difícils d'assolir. De fet, el termini per a presentar factures a l'Ajuntament de Gandia finalitza el dia 30 de setembre. Un dels propietaris, Fernando Ramírez, ho veu molt complicat per a justificar els diners gastats, ja que, com diu, s'ho ha fet tot ell.

En aquest moment, la Generalitat ja ha destinat la partida pressupostària. No obstant això, estan pendents de la del govern central, que es troba en fase de resolució. S'ha invertit en treballs forestals i d'emergència, però falta adjudicar els diners, prop de dos milions i mig d'euros, als 200 particulars que fa un any van veure com una llengua de foc els ho furtava tot.

Perspectives positives per a la massa forestal de Pinet

La massa forestal de Pinet va agrair les pluges d’aquesta primavera, que han contribuït a la regeneració de les sureres, roures i pins. “Tardarà molts anys, però va recuperant-se a poc a poc”, ha manifestat en Les notícies del matí l’alcalde de la població, Juan Ramón Chismol.

Segons ha aclarit el primer regidor de Pinet, les ajudes de la Generalitat sí que han arribat, però falta que un equip tècnic avalue i certifique les reclamacions dels afectats, que rebran assistència en funció dels danys. “Però per part del govern central, no hem rebut res”, ha lamentat.

També et pot interessar