Un any després de la DANA encara no han arribat totes les ajudes per a la reconstrucció

La crisi sanitària ha endarrerit l'arribada de les diferents partides de fons tant nacionals com internacionals

Un any després de la DANA encara no han arribat totes les ajudes per a la reconstrucció
Un any després de la DANA encara no han arribat totes les ajudes per a la reconstrucció

Aquest dissabte fa un any que un episodi de pluges causat per la depressió aïllada en nivells alts (DANA) va assolar la comarca del Baix Segura, un episodi de pluges que, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) "probablement van ser les més catastròfiques en 140 anys, des de l'octubre de 1879".

Una gota freda que va descarregar 2.800 hectòmetres en 3 dies, i va deixar 28.000 persones damnificades, 600 de les quals evacuades, 3.000 vivendes afectades i una factura de 2.000 milions d'euros en pèrdues.

Només quatre mesos després, el gener de 2020, la tempesta Gloria va provocar ràfegues de vent de 115 km/h i les pluges més intenses mai registrades a la mateixa zona, augmentant-hi els danys. De fet, l'acció combinada d'ambdós temporals va deixar quilòmetres de costa destrossats que no en tots els casos s'han pogut recuperar abans de l'arribada de l'estiu.

A l'espera de les ajudes per a la reconstrucció

La magnitud dels danys requeria una resposta ràpida per part de les institucions, i el govern espanyol, la Unió Europea i la Generalitat aprovaren aportacions per més de 200 milions d'euros en total.

Així, la Generalitat va aprovar un decret d'ajudes directes valorades en 20 milions d'euros per a l'agricultura del Baix Segura. A més va dissenyar el pla Vega Renhace destinat al desenvolupament d'actuacions destinades a previndre les conseqüències d'una nova DANA a la comarca.

El govern espanyol, per la seua banda, va aprovar en l'últim Consell de Ministres de 2019 un conjunt d'inversions destinades a reconstruir infraestructures i reparar els danys causats pel temporal xifrades en 62 milions d'euros.

També la Unió Europea va aprovar destinar 56,7 milions d'euros en fons europeus per a pal·liar els efectes de les inundacions, que havien d'arribar a través del Fons de Solidaritat de la UE, que s'utilitza en cas de catàstrofes naturals greus.

Però l'arribada de la pandèmia ha endarrerit l'arribada de les diferents aportacions. Europa, per exemple, només ha entregat un 10% de tot el que va prometre i que ha de gestionar en bona part el govern espanyol, i la Diputació d'Alacant tampoc ha entregat els 6 milions consignats per a la comarca, perquè segons diuen no tenen l'autorització de La Moncloa.

Per tant, els municipis més afectats pel desastre demanen a les autoritats que arriben les ajudes promeses.

Aquesta mateixa setmana el Banc Europeu d'Inversions (BEI) ha anunciat que proporcionarà 100 milions d'euros a la Comunitat Valenciana per a la reconstrucció d'infraestructures danyades tant per la DANA de finals de 2019 i com per la tempesta Glòria de principis de 2020, amb l'objectiu de restablir el potencial productiu i turístic de les localitats afectades, així com la seua infraestructura de serveis. Però encara no hi ha una data perquè arriben als municipis afectats.

També et pot interessar