Un anell dins de la copa de cava, roba interior roja o llentilles de sopar: tot siga per la bona sort!

Gran part de les tradicions en diversos punts del planeta per acomiadar l'any pretenen atraure la bona sort, l'amor o els diners

Un anell dins d'una copa, en arxiu / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
Carla Sales
Laura Calomarde
31 de desembre 2022 - 06:30

La nit del 31 de desembre és el moment de celebrar totes les coses bones que ens han passat durant l'any, oblidar les roïns i donar pas a nou propòsits. Des d'amagar un anell dins de la copa de xampany fins a portar roba interior roja o menjar llentilles. Existeixen nombroses manies i supersticions arreu del món que moltes persones segueixen meticulosament per començar l'any amb bon peu. A continuació hi ha dotze exemples que de segur que moltes famílies posaran en pràctica aquesta nit: 

Dotze grans de raïm per dotze campanades

Dotze grans de raïm per a la nit de Cap d'Any
Dotze grans de raïm per a la nit de Cap d'Any / Shutterstock

Aquest costum per a atraure la bona sort està entre la població espanyola des que tenim memòria: si aconsegueixes menjar-te un gra de raïm amb cada ding-dong, començaràs l'any amb bona sort. Actualment hi ha persones que acompanyen les campanades amb altres fruites o productes, però potser no sabies que la creença de celebrar-ho amb raïm es remunta a principis del segle XX. 

Obrir les finestres durant el sopar

Una ventana a l'hivern
Una ventana a l'hivern / Shutterstock

La pràctica té com a intenció eliminar males energies i donar entrada a les bones. No cal que les finestres estiguen obertes de bat a bat i refredar a tota la família: amb una petita obertura és prou. 

Llentilles de sopar per acomiadar l'any a Itàlia

Sopar de la nit de Cap d'Any a Itàlia
Sopar de la nit de Cap d'Any a Itàlia / Shutterstock

Aquesta mania es remunta a l'època dels romans, que es nugaven bossetes amb llentilles amb l'esperança que es convertiren en or. Les famílies italianes van perpetuar el costum regalant-se bossetes d'aquest llegum a finals de cada any. Hui en dia, aquesta tradició pren forma de sopar de la nit de Cap d'Any que atraurà la bona sort a italians i italianes. 

Servir una copa de cava amb un anell daurat dins

Anell d'or dins d'una copa de xampany
Anell d'or dins d'una copa de xampany / Shutterstock

Moltes persones brinden amb una copa plena de cava amb un anell o una altra peça d'or al fons. Es diu que això pretén atraure la bona sort i l'amor, encara que, si l'anell és l'aliança, portarà prosperitat al matrimoni. 

Fer una llista de desitjos i cremar-la

Persona creant una llista de desitjos d'Any Nou
Persona creant una llista de desitjos d'Any Nou / Shutterstock

En països com Rússia acostumen a escriure una llista de desitjos i propòsits de Cap d'Any per a després calar-li foc. Segons la tradició, les cendres s'han d'abocar en la copa i beure-se-les. 

Portar roba interior roja

Roba interior i altres detalls rojos
Roba interior i altres detalls rojos / Shutterstock

Aquest costum està prou estés en molts països de tot el món, i és que diverses cultures han vinculat el color roig amb la bona sort al llarg del temps. En l'època romana hi havia emperadors que vestien de roig per atraure el poder i la fertilitat. En l'edat mitjana aquest color estava associat amb la bruixeria i el van prohibir, però paral·lelament es pensava que donava bona sort i la gent va començar a portar-lo d'amagat a la roba interior. En l’actualitat a la Xina el color roig se suposa que espanta els esperits malvats en celebracions com la de la nit de Cap d'Any. Aquest color també s’estila en altres països per atraure la bona sort, on duen roba interior roja la nit de Cap d'Any. 

Trencar plats a la porta dels éssers volguts

Vaixelles trencades
Vaixelles trencades / Shutterstock

Aquest acte prou sorollós es fa per a desitjar bones notícies a família i amics la nit de Cap d'Any de les cases de Dinamarca. Qualsevol utensili de cuina vell que tinguen per casa (plats, tasses, vaixelles...) serveix per a allunyar la mala sort dels més estimats.  

Traure les maletes a passejar perquè vinguen molts viatges

Una maleta durant l'època nadalenca
Una maleta durant l'època nadalenca / Shutterstock

Aquest costum el tenen en diversos països de l'Amèrica Llatina. Hi ha persones que simplement es passegen per dins de la llar i altres que es donen una volta pel carrer, però totes volen el mateix: molts viatges durant l'any vinent. 

No ens hem d'oblidar dels diners

Diners sota una estoreta
Diners sota una estoreta / Shutterstock

Entre totes les supersticions que tenim, no patir per la falta de diners i gaudir-ne de l'abundància no poden faltar en la llista. Per tal de portar riquesa a la butxaca, n'hi ha prou de deixar sis monedes davall de l'estoreta de l'entrada de casa. Una altra alternativa és ficar aquestes monedes o un bitllet dins de la sabata durant el sopar de la nit de Cap d'Any. 

Les 108 campanades als temples budistes de Tòquio

Campanades en un temple budista
Campanades en un temple budista / Shutterstock

Encara que els japonesos celebren el seu propi Any Nou Japonés, tampoc perden l'oportunitat d'acomiadar els dotze mesos la nit del 31 de desembre. Molts temples budistes de les localitats tenen el ritual joya no kane, on donen 107 campanades a mitjanit per porgar-se dels pecats d'una societat materialista, i per últim es dona una campanada extra, ja entrat l'Any Nou, per atraure la prosperitat. 

Hora de llegir el futur a base de plom

Plom fos
Plom fos / Shutterstock

Molts alemanys tenen la seua tradició, el Bleigießen, que consisteix a fondre plom en una cullereta i abocar-lo en un recipient amb aigua. La forma que adquirisca el líquid determinarà el destí de les persones participants. Si ixen figures semblants a fruites com la pinya, pot suposar amor; el plàtan, diversió, i formes com els pardals, bona sort. 

Ones de la nit de Cap d'Any brasileres

Brasilers a la platja d'Ipanema
Brasilers a la platja d'Ipanema / Shutterstock

Saltar ones per tindre bona sort és un costum que coneixem bé de la nit de Sant Joan a les platges espanyoles, però els brasilers tenen aquest costum per començar l'any. L'estació càlida afavoreix la tradició al Brasil, on boten set ones a mitjanit i demanen un desig per cada salt. Una altra característica és que entren a l'aigua vestits de blanc per acostar la pau, però també poden dur detalls d'altres colors, com el roig per l'amor o el groc per la riquesa. 

També et pot interessar

stats