Un 8M carregat de mobilitzacions

L'Assemblea de la Vaga Feminista al PV, els sindicats i diferents col·lectius convoquen manifestacions i accions.

Estàtua de Lluís Vives al claustre de la Universitat de València amb davantal

A les principals ciutats de la Comunitat Valenciana hi ha convocades concentracions al migdia a les portes dels ajuntaments i manifestacions de vesprada. A València, la concentració es farà davant del Rectorat de la Universitat, just quan la institució acaba de triar la primera rectora en els seus cinc segles d'història. La manifestació de la vesprada eixirà a les 18.00 h des del Parterre. A Alacant també hi haurà concentració al migdia, a la plaça 25 de maig i, de vesprada, la manifestació eixirà des del Mercat Central. A Castelló, s'ha convocat una concentració a les 13.00 h a la plaça de Maria Agustina. Per a la manifestació, els col·lectius convocants se citaran a València. A Elx, Gandia i Xàtiva també hi ha convocades marxes a partir de les set de la vesprada.

Accions i protestes al carrer

Per a visibilitzar la vaga de cura i atencions, les organitzacions convocants demanen a les dones que pengen davantals a les cadires de les classes, a la porta de l'aula, al despatx o al balcó de casa. De fet, al claustre de la Nau de la Universitat de València, l'escultura de Lluís Vives ja llueix el davantal morat. A València hi haurà instal·lat un espai de cura i jocs al costat de la plaça de les Tretze Roses del barri de Benimaclet, des de les 9.00 h fins a les 17.00 h, perquè les dones puguen deixar les seues criatures. A les 10.30 h, a l'Estació del Nord, hi ha prevista una performance amb fregones, graneres, carros i davantals. A la platja de Vinaròs, al Baix Maestrat, s'han instal·lat 732 creus de cartó amb els noms de les dones assassinades per la violència masclista.

Una vaga atípica, un seguiment complica

ca

t

En l'àmbit estrictament laboral hi ha convocada, d'una banda, una vaga general per a dones amb el suport d'Intersindical Valenciana, CNT i CGT i, d'una altra, parades de dues hores per cada torn de treball promogudes per CCOO i UGT. La combinació de les dos convocatòries complica l'avaluació del seguiment. 

Ester Calderón, secretària del Comité de Vaga de CCOO, admet que l'obtenció de xifres no serà gens senzilla. "Només podem obtindre dades a partir de la informació que ens proporcionen els nostres delegats sindicals. Per exemple, sabem que a la Ford pararan de 13.00 h a 15.00 h. I això ho podrem avaluar en altres sectors com ara la indústria agroalimentària. Però fora de les grans empreses és complicat. Pel que fa al comerç, caldrà vore al carrer mateix quantes botigues obrin i quantes tanquen". 

La Intersindical ha preparat un formulari que penjarà en el seu web perquè qui faça vaga puga introduir les dades del seguiment. Intersindical és representativa especialment en ensenyament i en l'administració de la Generalitat. En els sectors on la presència de les dones és majoritària, com en l'educació infantil, la visualització de l'èxit de la vaga serà més evident. 

Tots els sindicats que donen suport a la vaga o a les parades de dues hores han organtizat també piquets informatius en polígons industrials, centres de treball i en diferents punts de les principals poblacions de la Comunitat Valenciana. A València n'hi haurà a les sis i mitja del matí a les Torres de Serrans. 

Com és preceptiu, en el sector públic s'han decretat servicis mínims. En À Punt, a més, els butlletins horaris de la ràdio no inclouran veus femenines.

També et pot interessar

stats