Un 70% de les emissions de diòxid de carboni no estan sotmeses a cap impost

L'OCDE lamenta que no s'utilitzen més els impostos per a lluitar contra el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica.

El transport per carretera és una de les principals fonts d'emissió de gassos contaminants
El transport per carretera és una de les principals fonts d'emissió de gassos contaminants

Un 70% de les emissions de diòxid de carboni no estan sotmeses a cap impost. És una dada de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que també destaca que, a banda dels combustibles emprats en el transport per carretera, només un 18% de la resta d'emissions té algun tipus de taxes. L'organisme lamenta que no s'utilitzen més els impostos per a lluitar contra el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica.

Només quatre dels 44 països analitzats en l'estudi (Dinamarca, els Països Baixos, Noruega i Suïssa) tenen taxes superiors als 30 euros per a les emissions que es produeixen fora del transport per carretera. Espanya se situa en la part baixa de la taula, amb poc menys de 5 euros per tona. Un mínim que, no obstant això, ni tan sols permetria assolir els objectius de l'Acord de París sobre el canvi climàtic per a limitar a dos graus l'augment de la temperatura global per a finals de segle

A més, l'OCDE recorda que el combustible dels avions i dels vaixells, quan s'utilitza per al transport internacional, no està sotmés a cap impost malgrat que aquestes activitats contribueixen de manera rellevant al canvi climàtic. De fet, en cas de ser un país, les emissions generades pel trànsit marítim internacional serien el nové aspecte que més contribuiria al calfament global, i les de l'aviació, el dotzé. L'informa assenyala que les emissions globals de CO2 van augmentar un 1,8% a un màxim històric, una evolució que està en contradicció amb l'objectiu d'una profunda reducció fixat en els Acords de París.

També et pot interessar

stats