Un 7% dels valencians viu en situació de pobresa energètica

Necessiten destinar 935 euros a energia, enfront dels 1.099 euros de la mitjana estatal.

Un 7% dels valencians viu en situació de pobresa energètica
Un 7% dels valencians viu en situació de pobresa energètica / Arxiu

Un 7% dels valencians viu en situació de pobresa energètica, més d’un punt per davall de la mitjana estatal (8,3%). A més, necessiten destinar 935 euros a energia, enfront dels 1.099 euros que hi dediquen la resta d’espanyols.

Així ho assenyala l'estudi ‘La pobresa energètica a Espanya: aproximació des d'una perspectiva d'ingressos’, elaborat per la Càtedra de Sostenibilitat Energètica de l'Institut d'Economia de Barcelona de la Universitat de Barcelona. El text analitza la pobresa energètica a Espanya entre 2011 i 2017 tenint en compte la renda disponible.

L'estudi, destaca que la probabilitat que una llar es trobe en situació de pobresa energètica a Espanya augmenta un 9,3% quan el sustentador principal està aturat. "Les dades demostren que la pobresa energètica és una dimensió més de la pobresa en general, i per això les mesures per a pal·liar la pobresa energètica han d'abordar-se amb polítiques socials, que permeten incrementar els ingressos de les famílies, i amb polítiques d'eficiència energètica, per a promoure la reducció de la despesa", explica l'estudi. Així mateix, la pobresa energètica s'inicia amb la insuficiència dels ingressos familiars per a fer front a les despeses que permeten mantindre una temperatura adequada en la llar i tindre unes condicions de vida dignes.

El perfil de les llars espanyoles en situació de pobresa energètica estan situades en àrees rurals o amb menor densitat de població; viuen en règim de lloguer; en edificis de 25 anys o més, i en zones amb condicions meteorològiques extremes de calor o fred; i són llars unipersonals o monoparentals, sustentades en bona part per dones. A més, el treball assenyala que les llars en situació de pobresa energètica solen tindre baixos percentatges de famílies que han acabat els estudis d'educació superior.

De l'estudi també es dedueix que les àrees rurals o amb menor densitat de població registren un major nombre de llars en situació de pobresa energètica (24%) i que més de dues terceres parts de les llars vulnerables energèticament resideixen en habitatges de 25 anys o més.

Segons l'estudi, el 50% del parc immobiliari espanyol va ser construït abans de la dècada dels 80, quan l'eficiència energètica de l'habitatge no estava prevista en les normatives de construcció d'edificis. D’altra banda, un 4,9% de les llars en situació de pobresa energètica està format per un únic progenitor i un 38,1% són llars unipersonals. Quant a les llars formades per una persona sola, mostren una major probabilitat (6%) de ser pobres energètics, mentre que les llars amb un únic progenitor amb menors a càrrec tenen un 7,2% més possibilitats de ser pobres energètics. A més, aquestes últimes estan principalment encapçalats per una dona.

També et pot interessar

stats