Un 68% de les famílies reutilitzaran material escolar i roba de l'any anterior

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana recomana per a la tornada a escola comparar preus entre els diferents establiments o participar en iniciatives com XarxaLlibres

Escolars a classe de música
Escolars en classe de música / À Punt NTC

Un 68 per cent de les famílies reutilitzaran enguany tot el material escolar i la roba que puguen. Un 15% només tornarà a usar una part mentre, que un 17% adquirirà articles nous, segons les dades d'un sondeig realitzat per la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana per a conéixer el cost de la tornada a les aules per al mes de setembre.

Enguany els consumidors hauran de fer més esforç econòmic per la pujada generalitzada dels preus, que està afectant la situació econòmica de les famílies, sobretot les més vulnerables.

Per tant, aquesta tornada a escola es caracteritzarà per un pressupost més ajustat a la despesa destinada a material escolar, roba, uniformes i per una "major" reutilització de tots els articles que se solen adquirir, segons ha informat l'organització de consumidors en un comunicat.

Pel que fa a la previsió de despeses, les dades que llancen aquesta enquesta varien notablement en funció del col·legi en el qual està escolaritzat l'alumne, ja siga públic, concertat o privat. El 57,1% de les persones enquestades porten els fills a un col·legi públic, el 32,2% a un concertat i un 10,7% a un privat.

Una de les partides habituals és l'adquisició de l'uniforme, sempre que el centre escolar al qual assistisca l'alumne així ho requerisca. En aquests casos, la quantitat destinada a aquest apartat és aproximadament de 300 euros, sempre que hagen d'adquirir quasi tots els articles.

No obstant això, i com que manifesten que acostumen a reutilitzar algunes peces d'un any per a un altre o fins i tot deixar-se-les entre l'alumnat, la quantitat destinada oscil·la entre 100 i 150 euros de mitjana.

Una quantitat semblant gasten de mitjana els consumidors per a adquirir roba i calçat per a iniciar el curs dels fills que assisteixen a col·legis en els quals no és obligatori l'uniforme.

Adquisició de llibres de text i material escolar

Una altra de les despeses és l'adquisició de llibres de text i material escolar. En aquesta partida, si es pertany a la XarxaLlibres i l'alumne està cursant ensenyament obligatori, es destinen habitualment entre 40 o 50 euros, corresponent als quadernets emplenables que hi ha en cada curs.

En canvi, el cas de no pertànyer a la XarxaLlibres o no estar en un curs d'ensenyament obligatori, la despesa oscil·la entre els 250 i els 300 euros.

Pel que fa al material escolar, el ventall és molt ampli: entre 40 i 150 euros, en funció de si s'adquireix el necessari, es reutilitza d'altres anys o si compren tot el material, inclosos motxilles o estotjos.

Si es necessita servei de menjador, el pressupost oscil·la entre els 78 i els 160 euros, en funció del centre, i en transport entre 100 i 110. A més, altres despeses que cal afegir és la quota de l'AMPA i, en el seu cas, la quota, mensualitat o matrícula, assegurança escolar, gabinet psicopedagògic, extraescolars, matinera, etc.

Comprar preus i reutilitzar el material

Perquè la tornada a escola siga "al menys onerosa possible", la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana recomana comparar preus entre establiments, reutilitzar el material d'anys anteriors, aprofitar ofertes i descomptes, i sobretot "evitar recórrer a crèdits ràpids", ja que aquest tipus de préstecs "tenen uns interessos alts que poden fer trontollar l'economia familiar".

En opinió del secretari general de la Unió de Consumidors, Vicente Inglada, "enguany la tornada a escola serà més cara a causa de l'increment generalitzat dels productes" i subratlla que aquest mes de setembre les famílies han de fer front a les despeses de l'inici del curs escolar, al mateix temps que se'ls incrementen altres despeses bàsiques com el rebut de la llum o les hipoteques.

"Per tant, és necessari continuar articulant iniciatives com Xarxa Llibres, que suposa un estalvi de 300 euros per a les famílies amb fills en l'etapa d'ensenyament obligatori, per a fer més assequible la tornada a escola", ha conclòs.

També et pot interessar

stats