Un 6% de les persones majors rep mals tractes i només es detecta un de cada cinc casos

Els pensionistes demanen ajudes de les administracions per a rebre teleassistència.

Un 6% de les persones majors rep mals tractes i només es detecta un de cada cinc casos
Un 6% de les persones majors rep mals tractes i només es detecta un de cada cinc casos
29 d'octubre 2019 - 18:57

Professionals, ONG i representants de les administracions han debatut sobre les alternatives per a previndre els maltractaments i els abusos a les persones majors en una jornada que ha organitzat la Unió Democràtica de Pensionistes i Jubilats d'Espanya a València.

El secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, ha advertit: "els maltractaments als majors han augmentat en les últimes dècades". Així, ha dit que hi ha un 6% de persones de la tercera edat maltractades i que només es detecta un de cada cinc casos.

"Aquestes dades són conseqüència de no voler mirar. La societat, en general, es resisteix a admetre que maltracta els seus majors, que hi ha violència, maltractaments, negligència, abandó i aïllament social", ha lamentat Ibáñez.

Al seu juí, l'augment d'aquestes situacions "és una qüestió cultural, de valors". "Estem en una societat individualista en la qual la família ja no ocupa el paper d'abans i, dins d'aquesta crisi de valors, la falta de respecte a la gent gran té unes conseqüències", ha dit.

Segons ha dit, la societat actual no sols està "davant un repte cultural que recupere l'àmbit familiar, la convivència i els afectes com el centre de l'acció política". Ibáñez creu que enfrontar el maltractament a les persones majors necessita també "estructures que donen estabilitat a la gent que cuida, siga professional o de l'àmbit familiar".

Els pensionistes demanen ajudes per a rebre teleassistència

Després de l'aparició d'una dona momificada al bany de sa casa, la presidenta de la Unió Democràtica de Pensionistes i Jubilats d'Espanya, Paca Tricio, ha assegurat que és imprescindible que l'administració pública ajude els majors de 65 anys amb la possibilitat de rebre teleassistència gratuïta.

Segons ella, existeixen les mesures perquè així es puga donar. No obstant això, ha ironitzat sobre la possibilitat que l'administració ho faça perquè segons diu, pot suposar un cost innecessari per a l'Estat.

Un altre dels assumptes que ha centrat part de la jornada és la incorporació de la perspectiva de gènere en l'actuació dels professionals, atés que el perfil més habitual de les víctimes és dona, viuda i major de 75 anys.

També et pot interessar

stats