Un 57% dels brots de Covid són de menors de 30 anys

El 79,3% de brots es desencadena en l'àmbit social, sobretot en reunions familiars o amb amics

Joves vacunant-se a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València
Joves vacunant-se a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València / À Punt NTC

Més de la meitat de casos associats a brots de coronavirus a la Comunitat Valenciana es donen en persones de 15 a 34 anys, i el 79,3% de brots es desencadena en l'àmbit social (sobretot en reunions familiars o amb amics), d'acord amb la informació que gestiona la Subdirecció General d'Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

L'anàlisi dels brots registrats durant les tres primeres setmanes de juliol revela que el 57,2% de casos associats a aquests són d'adolescents i ciutadans entre els 20 i els 30, seguits del grup d'edat de 35 a 64 anys, que concentra el 23% dels casos associats a brots. Conforme augmenta l'edat i, per tant, la cobertura vacunal, la quantitat de contagis disminueix.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, recorda que s'ha reforçat la labor que realitzaven 1.622 rastrejadors amb la incorporació de 500 més, 50 d'ells de l'Exèrcit, que ajudaran en el seguiment de casos i alleujaran la càrrega de treball dels equips d'atenció primària. “A més –afig Barceló– hem posat en marxa el pla de vacances i reforços per a tots els nivells assistencials, i estem accelerant la campanya de vacunació en aquests grups de població”.

Respecte als àmbits, continuen en primer lloc els brots associats a l'origen social (79,3% dels brots i 73,9% dels casos), la majoria en el context de reunions familiars o amb amics on sol relaxar-se l'ús de la màscara i la distància social.

Cita És precisament amb els éssers estimats amb els qui hem de tindre més cura per a protegir-los i protegir-nos Anna Barceló - Consellera de Sanitat Universal Cita

“Ens reunim entorn d'una taula per a menjar i beure i, a vegades, ens retirem la mascareta i oblidem pujar-la quan no estem consumint. També pot passar que no guardem la distància perquè ens sentim amb els nostres, fora de perill. Però és precisament amb les persones reunides i amb els éssers estimats amb els que hem de tindre més cura per a protegir-los i protegir-nos. Qualsevol descuit pot provocar un contagi”, recorda Barceló.

D'altra banda, predominen els brots de xicoteta magnitud (menys de 10 casos). De fet, el 85,5% dels nous brots té menys de 10 casos, el 14,1% té entre 10 i 40 casos i hi ha un 0,5% de més de 40 casos.

Finalment, la distribució territorial de brots es correlaciona amb les xifres de població: dels brots notificats en les tres últimes setmanes de juliol, un 63% són de la província de València, un 24% d'Alacant i un 13% de Castelló.

També et pot interessar