Un 42% de les víctimes denunciants de delictes sexuals el 2023 eren menors

El Ministeri de l'Interior ha inaugurat una nova Oficina Nacional contra les Violències Sexuals (Onvios) per a lluitar contra este problema

Inauguració a Madrid de l'Oficina Nacional contra les Violències Sexuals
Inauguració a Madrid de l'Oficina Nacional contra les Violències Sexuals / Mariscal (Efe)

El 42% de les denunciants de delictes contra la llibertat el 2023 eren menors d'edat i un de cada cinc van ser agressions amb penetració, segons dades avançades pel Ministeri de l'Interior. L'any passat a tot l'Estat es van presentar 21.825 denúncies per violències sexuals.

La directora de la nova Oficina Nacional contra les Violències Sexuals (Onvios), Belén Crego, i el ministre Fernando Grande-Marlaska s'han mostrat preocupats perquè en l'última dècada la violència sexual denunciada ha anat en augment fins a consolidar-se una tendència sostinguda anual de quasi el 15%.

Grande-Marlaska ha recordat que l'augment registrat no sols s'ha produït a Espanya, sinó que en la resta països europeus més pròxims com Alemanya o França també existeix este "increment important" de les agressions sexuals que ha atribuït en part a la conscienciació social i al missatge de tolerància zero que impulsa les víctimes a denunciar.

L'oficina Onvios suposa una "aposta estratègica" d'Interior al servei de les víctimes i del personal professional implicat a combatre les violències sexuals, que treballarà, ha dit Grande-Marlaska "amb tant de rigor i fermesa com a sensibilitat per a previndre i lluitar contra estos delictes".

En este espai treballaran policies nacionals i guàrdies civils a més de tindre la col·laboració dels efectius dels cossos autonòmics. Es pretén que en un termini encara sense concretar es posen en marxa dos grans mesures.

La primera, un protocol d'actuació comuna per a tot el funcionariat davant delictes de naturalesa sexual. La segona, desenvolupar el Sistema de Registre, Seguiment i Prevenció dels Delictes Sexuals (Sistema Onvios), una eina informàtica que connectarà les bases de dades policials i afavorirà la interacció bidireccional entre les institucions integrades en el sistema, especialment els serveis penitenciaris.

Onvios no serà una eina com VioGén, el sistema policial de les víctimes de violència masclista, perquè no comptarà amb valoració de risc ni tindrà seguiment policial.

També et pot interessar

stats