Un 37% dels xiquets a Espanya pateixen dolor crònic

Aquest divendres se celebra el Dia Mundial del Dolor.

Un 37% dels xiquets a Espanya pateixen dolor crònic
Un 37% dels xiquets a Espanya pateixen dolor crònic

Un 37% dels xiquets a Espanya pateixen dolor crònic, un percentatge que augmenta fins al 70% en el cas dels majors de 65 anys. Amb motiu del Dia Mundial del Dolor que se celebra aquest divendres, la Societat Espanyola del Dolor (SED) assegura que afecta quasi nou milions d'espanyols i que són "una situació sovint incompresa, infradiagnosticada i no tractada correctament".

Enguany la campanya se centra en les poblacions més vulnerables com són els majors que pateixen demència, xiquets i joves, persones amb desordes psiquiàtrics i problemes cognitius o supervivents de tortura.

Aquesta societat científica adverteix que només el 18% de les unitats de dolor d'Espanya cobreixen tota la cartera de serveis necessària per a alleujar el dolor més complex i tan sols 3 de cada 10 centres considera que disposa del personal sanitari adequat per a tractar aquesta malaltia.

Per altra banda, la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) recorda que quasi la meitat dels casos són per dolor neuropàtic, aquell que s'origina com a conseqüència directa d'una lesió o malaltia que afecta el sistema somatosensorial.

"A diferència d'altres tipus de dolor que poden ser un senyal del nostre cos, aquest no té cap utilitat beneficiosa per a l'organisme. Es tracta d'una disfunció del sistema nerviós que fa que el nostre sistema sensitiu interprete com a dolorosos certs estímuls que en realitat no ho són”, explica el doctor Pedro Bermejo Velasco, coordinador del Grup d'Estudi de Dolor Neuropàtic de la SEN.

“És, a més, un dels tipus de dolor més complexos i pot arribar a ser persistent indefinidament”, adverteix.

També et pot interessar

stats