Un 30% dels condemnats per violència de gènere feren cursos de reeducació en el 2018

9.110 homes accediren a aquesta mesura alternativa a l'ingrés a la presó, que pretén erradicar les conductes violentes.

Un 30% dels condemnats per violència de gènere feren cursos de reeducació en el 2018
Un 30% dels condemnats per violència de gènere feren cursos de reeducació en el 2018

Un total de 9.110 homes condemnats per delictes de violència de gènere van ser obligats pels jutges a cursar programes de reeducació per a eludir l'ingrés a la presó durant l'any 2018, segons dades oficials d'Institucions Penitenciàries. D'acord amb les xifres, més de 33.000 homes foren condemnats per aquesta causa l'any passat i al voltant d'un 30% d'ells van haver de sotmetre's a aquests programes educatius.

Es tracta del programa d'intervenció per a agressors de violència de gènere, anomenat PRIA-DT, que, després de ser condemnats, han de fer com a mesura penal alternativa a l'ingrés a la presó. Generalment l'imposen a aquells que no tenen antecedents penals i reben una sentència inferior a dos anys de presó.

El programa té una durada estimada de 10 mesos. El fan en format de teràpia de grup o individual, en les quals es persegueix l'objectiu d'erradicar les conductes violentes i el nivell de reincidència dels participants, així com millorar la psicologia dels delinqüents de gènere.

Vora 4.000 homes entraren a la presó

Del total de 33.000 condemnats, 3.940 van acabar l'any 2018 dins de la presó, cosa que, segons recalquen en Institucions Penitenciàries, converteix aquests delictes en la tercera causa d'entrada. Vora 500 van participar voluntàriament en programes de tractament, és a dir, el 12%.

La presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Ángeles Carmona, ha assenyalat que l'Estat espanyol té "una assignatura pendent, que és la reeducació dels maltractadors". Segons ha recalcat, "hi ha molta reincidència" dels delinqüents masclistes. 

Durant l'any 2019, dos homes que complien condemna per assassinar fa uns 15 anys dones amb qui mantenien o havien mantingut una relació sentimental, han tornat a matar, presumptament, a qui era la seua parella en l'actualitat. "Això en una societat com la nostra no ens ho podem permetre", ha afirmat la jutgessa.

També et pot interessar

stats