Un 25% de les morts de ciclistes a les carreteres en 2017 i 2018 les va causar el consum de drogues

Aquest divendres 20 de juliol es ret homenatge al veí de Villena atropellat per un conductor que va donar positiu en drogues i alcohol.

Lloc on es va produir l'accident on va perdre la vida Toni Díaz, a Villena
Lloc on es va produir l'accident on va perdre la vida Toni Díaz, a Villena

Toni Díaz tornava a sa casa, a Villena, el passat diumenge 8 de juliol amb el seu fill de huit anys. Un vehicle els va envestir i va causar la mort del pare. El conductor del cotxe, que va fugir, el va detindre la Guàrdia Civil i va donar positiu en drogues i alcohol.

Aquest divendres 20 de juliol a les 20:00 h Villena ret homenatge a Toni. L'acte, organitzat per l'Ajuntament i diversos col·lectius ciclistes i esportius, és també una manifestació per a reivindicar l'adopció de mesures encaminades a incrementar la seguretat dels ciclistes a les carreteres i endurir les penes als conductors que circulen sota els efectes de l'alcohol o les drogues.

Segons el regidor de Serveis Socials de Villena, Jesús Hernández, la vinculació amb les drogues juntament amb l'omissió de socors per part del conductor ha provocat una indignació generalitzada al municipi. “El més greu és que aquest no és un fet aïllat. Cada vegada amb més freqüència veiem aquestes situacions unides: accidents, drogues i alcohol”, afirma Hernández.

Durant l'any 2017 i des que ha començat el 2018, 20 ciclistes han mort en accidents a les carreteres del territori valencià. D'aquestes morts, un quart (5) es van produir pel xoc amb vehicles conduïts per persones que van donar positiu en el control de drogues, i en alguns casos també d'alcohol.

La majoria d'accidents amb víctimes ciclistes mortals durant aquest període (8) van produir-se per col·lisió amb vehicles amb conductors sobris. En un d'ells, el conductor circulava sense carnet i en un altre, la col·lisió es va produir com a conseqüència d'una infracció per part del ciclista accidentat. A més, cinc ciclistes van morir per problemes de salut mentre pedalejaven per vies interurbanes i dos per altres causes.

Segons les xifres de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil, en 2017 a la Comunitat Valenciana, 9.091 conductors van donar positiu en els controls d'alcoholèmia i 2.189 ho van fer en els controls d’estupefaents.

Precisament el consum de substàncies al volant va provocar un dels accidents ciclistes més greus dels últims anys, que va tindre lloc a principis de maig de l'any passat. La conductora del turisme, que va donar positiu en consum d'alcohol i drogues, va atropellar cinc ciclistes en la carretera N-332 que uneix Oliva i Dénia. Dos d'ells van morir a l'acte, un altre dues setmanes després i els altres dos resultaren ferits greus.

L'últim accident ciclista greu al territori valencià es va produir fa només una setmana a la carretera comarcal que connecta l'autovia CV-10 amb la localitat de Benlloc, i va deixar un ferit de gravetat. En aquesta ocasió, el conductor del cotxe quadruplicava la taxa d'alcohol permesa.

També et pot interessar

stats