Entre un 22% i un 23% dels joves valencians ha tingut contacte directe amb un positiu en les últimes tres setmanes

Els menors de 29 anys i els treballadors en actiu són els que més contacte amb contagiats han tingut des de mitjans de gener.

Cues de vehicles a les portes de l'Hospital la Fe de València per a fer-se una prova PCR en una imatge de la setmana passada
Cues de vehicles a les portes de l'Hospital la Fe de València per a fer-se una prova PCR en una imatge de la setmana passada / Biel Aliño (Efe)

Entre un 22% i un 23% dels joves valencians ha tingut contacte directe amb un positiu des del passat 15 de gener. És una de les conclusions de les dades que ha arreplegat una enquesta que ha fet la Fundació Ellis Alacant per a calcular la incidència de la Covid-19 a partir de l'experiència de la ciutadania.

Segons aquestes dades, els joves entre 18 i 29 anys i els treballadors en actiu són els valencians que més contacte han tingut amb persones contagiades de coronavirus durant les últimes dues setmanes, quan la corba de contagis ha anat creixent significativament al territori valencià.

D’aquest estudi, que coordina l’alta comissionada de la Generalitat per a la Covid-19, per a conéixer l’impacte social i econòmic de la crisi sanitària es conclou que entre un 15% i un 23% dels valencians que ha participat en l’enquesta i que tenen entre 18 i 29 anys ha estat amb algun contacte pròxim infectat de coronavirus entre la setmana del 25 de desembre i la del 29 de gener.

El percentatge de contactes contagiats augmenta a partir de la setmana del 15 de gener, just quan les dades oficials comencen a recollir part dels contagis contrets durant les festes nadalenques.

El percentatge també és significatiu en el cas dels valencians entre 30 i 59 anys. En aquest cas és on s’observa que hi ha hagut un increment de contactes amb positius més significatiu. De fet, mentre que la setmana de Nadal sols un 11% admetia haver estat amb un positiu, la setmana passada ho admetia un 23% de la ciutadania d’aquesta franja d’edat.

Els majors de 60, els més allunyats del coronavirus

Per contra, els valencians majors de 60 anys són els que més allunyats han estat del coronavirus, a pesar d'assegurar que durant l’última setmana de gener fins a un 11% d’ells havia tingut contacte amb un positiu. Unes setmanes abans, la setmana de Nadal, només un 6% dels enquestats assegurava haver tingut aquest contacte. El percentatge d’enquestats majors de 60 anys que havia estat amb un positiu ha pujat de manera sostinguda fins a assolir un pic màxim de l’11% durant la última setmana de gener.

Aquest estudi de la Fundació Ellis Alacant també reflecteix els contactes amb positius segons el col·lectiu professional: estudiants, treballadors, aturats i jubilats. Atenent a aquest criteri, són els treballadors en actiu els que més exposats han estat al virus. En un percentatge que balla des del 12% fins al 24%, afirmen haver tingut contacte amb alguna persona infectada al llarg de les últimes sis setmanes. De fet, les dues últimes, la del 22 i la del 29 de gener, el 24% dels enquestats en aquesta situació diu haver tingut algun contacte amb alguna persona positiva.

Els contactes dels estudiants han anat pujant des de finals de desembre

En el cas dels estudiants, la proporció va des del 10%, de la setmana de Nadal, quan alguns dies ja no hi havia classes, fins al 18% de l'última setmana de gener. Entre els universitaris, la proporció de contactes amb positius també ha anat creixent progressivament.

Més baixos, en canvi, són els contactes amb positius que han tingut les persones jubilades. De les que han participat en l’enquesta de la fundació amb seu a Alacant, entre un 2% i un 7% afirmen haver estat en contacte amb un positiu des de Nadal fins a finals de gener.

També et pot interessar

stats