Un 16% de les persones trans han sigut víctimes d’agressions o abusos sexuals

El projecte Transformant és la iniciativa de l’alumnat de dos centres educatius de València per a erradicar la transfòbia. 

'Teaser' del projecte Transformant
31 de març 2021 - 15:17

Amb només 5 anys, a Marco, un xiquet trans, se li va ocórrer una solució per a poder ser qui realment volia, i li la va traslladar als pares: “Mira, em tallareu el monyo, i com al cole em diran que soc un xiquet, em lleveu les arracades, em canvieu el nom, i així està tot arreglat”.

Qui ho conta és sa mare, Encarna Álvarez. És un dels testimonis que recull el projecte Transformant, una iniciativa de l’alumnat del cicle superior d'Agències de Viatges i Gestió d'Esdeveniments del CIPFP Mislata i del cicle superior d'educació infantil del CIPFP Misericòrdia de València. L’alumnat ha recollit en un vídeo vivències, en alguns casos complicades i en altres gratificants, vinculades a la diversitat de gènere. 

La part troncal del projecte s’ha materialitzat en un esdeveniment en línia organitzat per l'alumnat amb motiu del Dia Internacional de la Visibilitat Trans, que ha comptat amb un ventall de testimonis i veus expertes en matèria d’identitat de gènere i transfòbia. Entre les quals la del sexòleg Felipe Hurtado, de l’equip d’Atenció de Persones Transexuals de l’Hospital Doctor Peset de València, els professors trans Àlec Casanova i Víctor García, o el tècnic d’Igualtat del servei Orienta, Guillem Montoro, qui va ser el primer regidor trans d’Espanya.

La idea de l’esdeveniment naix com una resposta de l’alumnat cap a “les injustícies” que els seus coneguts i amics del col·lectiu han hagut de patir, i per tal de posar l'accent sobre l'opressió que viuen les persones que decideixen visibilitzar el seu canvi de gènere, per a educar sobre diversitat sexual, erradicar prejudicis i afavorir la seua integració laboral.

Uns problemes que, tot i viure en un dels països que més afavoreixen la inclusió i la tolerància, encara és una realitat que llasta les oportunitats i els drets de moltes persones trans a Espanya. Segons dades de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals, en aquest últim any, un 16% han sigut víctimes d’agressions o abusos sexuals i el 72% s’amaguen per por o rebuig. Matthew Olmo, un dels testimonis del projecte Transformant, destaca la situació de desprotecció que experimenten davant aquestes agressions: “Em van amenaçar dues voltes, però la policia em va dir que no podia fer-hi res”.   

Quatre anys amb la llei trans valenciana

En la jornada reivindicativa d’aquest dimecres, Dia Internacional de la Visibilitat Trans, bona part del debat gira al voltant de la llei trans estatal, un compromís adquirit en l'acord de coalició entre el PSOE i Unides Podem. L’esborrany del text, que ha generat una certa controvèrsia dins del moviment feminista, té l’homòloga valenciana com a predecessora. Els avanços contemplats en la norma aprovada per les Corts hauria de ser, segons Lambda, el model per a la redacció del text definitiu a Espanya, especialment en un dels punts més conflictius per als sectors crítics: l'autodeterminació de gènere sense necessitat d'un informe extern. 

També et pot interessar

stats