La UE vol calcular la contaminació del Mediterrani a través de la dieta de la tortuga bova

La proposta avala els resultats d'una investigació de 20 anys de la Universitat de València

Tortuga bova
Tortuga bova / Arxiu

La directiva marc d'Estratègia Marina proposa monitoritzar la contaminació del mar Mediterrani a través de la dieta de la tortuga bova (Caretta caretta).

La Unió Europea ha pres la decisió després que un estudi de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València ha avalat la validesa d'aquests rèptils com a indicador ambiental. El centre va quantificar durant 20 anys (1995-2016) la ingesta de deixalles marines en les tortugues boves en aigües del Mediterrani occidental. Com a resultat de la investigació van concloure que la voracitat d'aquest rèptils, que tenen un ampli ventall de preses potencials, els convertia en un candidat excel·lent per a monitoritzar el fem de la mar.

Els últims resultats de l'equip revelen que la ingestió de macroplàstics per part d'aquestes tortugues ha disminuït lleugerament al llarg de l'última dècada en aigües valencianes, encara que "podria haver-se de més a un canvi d'hàbitat i de dieta que a un descens real de fems en el mar", segons Francesc Doménech, un dels investigadors.

També et pot interessar

stats