La UE obliga les grans empreses a revelar quins impostos paguen en cada país

La mesura busca que les multinacionals contribuïsquen al fisc de manera justa allí on operen

Imatge d'arxiu d'una sessió al Parlament Europeu
Imatge d'arxiu d'una sessió al Parlament Europeu / Shutterstock

La Unió Europea (UE) obligarà les multinacionals que facturen més de 750 milions d'euros a informar de quins impostos paguen en cadascun dels 27 estats membres. Una mesura de transparència que busca, en última instància, que les empreses contribuïsquen al fisc de manera justa allí on operen.

Els negociadors del Parlament Europeu (PE) i del Consell han tancat un acord polític que, una vegada siga confirmat formalment per ambdues institucions, posarà en marxa una iniciativa que estava cinc anys damunt de la taula.

L'acord arriba en un moment d'impuls global a favor d'una major justícia tributària per les perspectives d'aconseguir un pacte en l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) per a fixar un mínim global d'impost de societats i canviar la manera en què es decideix on han de tributar les empreses pels seus beneficis.

Segons els acords, les multinacionals que facturen anualment més de 750 milions d'euros, tinguen la seu a la UE o fora, hauran de publicar un informe que detalle quant tributen pels seus ingressos en cada estat membre.

A més, deuran desglossar quant paguen en aquelles jurisdiccions que figuren en la llista negra de paradisos fiscals de la UE, que enumera aquells territoris que no compleixen els estàndards mínims de cooperació i transparència fiscal, o en els què estiguen dos anys consecutius en l'anomenada llista grisa, el repertori d'aquells que no compleixen però s'han compromés a esmenar la seua legislació.

Així mateix, les empreses hauran de proporcionar informació sobre les seues activitats, el nombre d'empleats, els beneficis o pèrdues abans de pagar impostos, els impostos pagats i els guanys acumulats.

L'obligació afectarà també les subsidiàries, sense importar la grandària, si es considera que existeixen només per a ajudar la matriu a eludir aquests requisits. Els bancs no es veuran afectats per la nova norma perquè ja estan obligats a proporcionar aquestes dades.

També et pot interessar

stats