La UE aplica des d'aquest dijous nous requisits per a garantir la millor qualitat d'aigua potable

El comissari europeu de Medi Ambient, Oceans i Pesca va assegurar que, “a partir de hui, els europeus poden estar segurs que l'aigua que beuen és de la màxima qualitat”

imatge d'arxiu d'una aixeta
imatge d'arxiu d'una aixeta / Shutterstock

Els estats membres de la Unió Europea (UE) han d'aplicar des d'aquest dijous els nous requisits sobre la qualitat de l'aigua que beuen els ciutadans i l'accés a ella. Les noves normes garanteixen “un dels nivells més alts del món per a l'aigua potable”, d'acord amb l'ambició de contaminació zero anunciada en el Pacte Verd Europeu, va indicar la Comissió Europea (CE) en un comunicat.

El comissari europeu de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginius Sinkevicius, va assegurar que, “a partir de hui, els europeus poden estar segurs que l'aigua que beuen és de la màxima qualitat”.

“Estem combatent les substàncies químiques perilloses i els microplàstics que acaben en l'aigua potable, fent que siga segura per a beure i per al medi ambient. Espere que, amb una major confiança en l'aigua de l'aixeta, els ciutadans també puguen contribuir a reduir els residus plàstics de l'aigua embotellada i les deixalles marines”, va afirmar el comissari.

Per a garantir l'alta qualitat de l'aigua potable, la directiva inclou normes de seguretat actualitzades i introdueix una metodologia per a identificar i gestionar els riscos per a la qualitat en tota la cadena de subministrament d'aigua.

També estableix la vigilància de substàncies com els microplàstics i els disruptors endocrins, així com nous tipus de substàncies químiques que han de controlar-se, i introdueix disposicions de conformitat per als productes que vagen a utilitzar-se en contacte amb l'aigua potable.

La nova directiva aborda així mateix les fugides d'aigua, ja que en l'actualitat es perd a la UE una mitjana del 23% de l'aigua tractada durant la seua distribució. També inclou noves disposicions que obliguen els estats membres a millorar i mantindre l'accés a l'aigua potable per a tots, en particular per als grups vulnerables i marginats.

També et pot interessar

stats