El TSJCV ordena a l'Ajuntament de Betxí restituir una creu a l'anterior ubicació

El tribunal considera que la decisió municipal de traslladar-la al cementeri constitueix una "via de fet" en mancar d'una resolució administrativa que l'empare

L'Ajuntament de Betxí va recol·locar al cementeri la restaurada creu dels caiguts / Arxiu
L'Ajuntament de Betxí va recol·locar al cementeri la restaurada creu dels caiguts / Arxiu

La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del TSJCV ha estimat el recurs de l'organització Abogados Cristianos i condemna l'Ajuntament de Betxí a restituir una creu a l'anterior ubicació una creu. Considera el tribunal que la decisió municipal de traslladar-la constitueix una "via de fet" en mancar d'una resolució administrativa que l'empare.

La sala recorda en la resolució, que es pot recórrer davant el Tribunal Suprem, que les facultats públiques municipals "per imperatiu constitucional" han d'activar-se "amb sotmetiment ple a la llei i al dret".

En aquest cas, segons els magistrats, la decisió de l'ajuntament de traslladar la creu des del carrer del Calvari a una capella del cementeri municipal no és una "orde d'execució de manteniment" o "una simple reparació ordinària relativa a elements en la via pública".

Per contra, "transcendeix amb escreix d'aquests treballs de manteniment domèstics", per la qual cosa precisa d'una resolució administrativa que done cobertura legal. Sense ella, l'actuació incorre en "via de fet" i, per tant, és contrària a dret i ha d'anul·lar-se.

Els magistrats dictaminen que, sense aquesta resolució administrativa habilitant, el cessament de l'actuació declarada com a via de fet ha de conduir necessàriament a la pretensió dels demandants que el monument es reubique en la ubicació anterior al trasllat.

També et pot interessar

stats