El TSJCV obliga Ribera Salut a entregar la gestió de Torrevella a temps

La companyia havia demanat paralitzar la transició per les dificultats provocades per la pandèmia.

Imatge d'arxiu de l'hospital de Torrevella
Imatge d'arxiu de l'hospital de Torrevella / À Punt

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha obligat Ribera Salut a entregar a la gestió pública l'àrea sanitària de Torrevella, que afecta 140.000 persones, en els terminis fixats per la Generalitat, en una resolució que denega la paralització d'aquesta transició, una cosa que sol·licitava la companyia emparant-se en les dificultats provocades per la pandèmia.

La resolució qüestiona de manera contundent la pretensió de Ribera Salut d'invalidar, a causa de l'impacte de la pandèmia, les instruccions de la Conselleria sobre com ha de ser el lliurament, i arriba a retraure a aquesta companyia que actue "com si la pandèmia haguera afectat únicament la seua àrea d'actuació".

Així, el tribunal assenyala que Ribera Salut "sembla partir de bases que no són acceptables", com "si no estiguera previst en el contracte que el moment de la reversió havia d'arribar", com si l'administració no haguera col·laborat o com si el que se li sol·licita per a afrontar el lliurament de la seua gestió a mans públiques no foren materials, personal o documentació que ja existeixen i hagueren de ser elaborats des de zero.

La resolució afecta únicament la petició de Ribera Salut perquè s'anul·len les normes que, en compliment del contracte entre l'empresa privada i la Generalitat, li van ser comunicades l'octubre de 2020. Ribera Salut argumentava que aquella normativa no va poder tindre en compte les dificultats generades per la pandèmia, però el TSJCV, encara que li dona tres mesos més per a donar compte d'algunes de les obligacions que se li imposen, valida la decisió de la Conselleria.

Així, la resolució denega la sol·licitud de suspensió de les normes encaminades a la recepció de l'hospital, centres, mitjans materials i personals, i amplia de l'1 de desembre al 31 de març el termini per a algunes de les obligacions que s'imposen a Ribera Salut en aquesta normativa.

El contracte de la Generalitat i Ribera Salut per a la gestió sanitària privada a Torrevella, que venç el pròxim 15 d'octubre de 2021, preveu que un any abans del venciment la Generalitat notificarà a la concessionària les normes per al lliurament d'elements materials, immaterials i de personal, com ha d'adaptar els seus sistemes d'informació i, en suma, la manera en què ha de fer-se el lliurament del sistema de gestió privada al públic. Ribera Salut va recórrer contra l'expedient i, el mes de febrer passat, Sanitat va enviar el cas al TSJCV.

El Govern valencià va fixar al març de 2017 el calendari oficial de reversió al sistema públic de les concessions administratives sanitàries els contractes de les quals eren pròxims a véncer.

També et pot interessar

stats