El TSJCV anul·la el trasllat de la Generalitat dels menors d'un centre d'acolliment de Sogorb

La Generalitat ha assegurat que estudia recórrer contra aquesta sentència

La sala ha estimat el recurs de la congregació gestora del centre de menors de Sogorb
La sala ha estimat el recurs de la congregació gestora del centre de menors de Sogorb / Arxiu

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha anul·lat, per ser contrària a dret, la decisió de la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives del 9 de maig de 2017 de traslladar tots els menors que es trobaven en el centre d'acolliment Nuestra Señora de la Resurrección de Sogorb a altres centres de les comarques de Castelló. 

La sala ha estimat així el recurs interposat per la Congregació de les Germanes Terciàries Caputxines de la Sagrada Família, que gestionava aquest centre. Els magistrats argumenten que l'actuació de la Conselleria va constituir "una via de fet de l'administració valenciana".

El TSJCV ha dictaminat que la decisió de reubicar els menors adoptada per la Direcció General d'Infància i Adolescència no es va formalitzar "previ procediment administratiu; ni tampoc, de procediment incoat directament de la direcció territorial a Castelló". Segons argumenta la sala, la mesura "no va formar part de cap procediment que li va donar suport" i va generar de facto per a l'entitat titular del centre de Sogorb "el mateix efecte" que la sanció imposada a la congregació mitjançant la resolució de la direcció general.

Els magistrats assenyalen que no sols "es va privar la part actora de tota possibilitat de defensa, sinó que tampoc va col·laborar la Conselleria amb la institució autonòmica que és el Síndic de Greuges, que el 31 de juny de 2018, seguia sense rebre la documentació que va requerir de l'administració en relació amb aquest assumpte". 

El Consell estudia recórrer contra la sentència

La Generalitat estudia recórrer contra aquesta sentència del TSJCV que, segons fonts de la conselleria que dirigeix Mónica Oltra, expressa "seriosos dubtes" sobre la tramitació d'aquesta denúncia per la via contenciosa administrativa, en lloc de per la via civil. "Si bé malgrat els dubtes, i en contra del criteri de la Fiscalia, la sala falla en favor de la Congregació de les Germanes Terciàries Caputxines de la Sagrada Família", indiquen.

La Conselleria d'Igualtat ha recordat que va traslladar els menors del centre de Sogorb després de conéixer un informe del Servei d'Inspecció en el qual es parlava de l'ús de dutxes d'aigua freda a l'hivern com a castic, de menjar escàs i en mal estat, i que s'emportava els menors a supermercats a demanar menjar. Aquest informe "no és qüestionat per la sentència, igual que tampoc ho són els motius que van ocasionar el trasllat", destaca la Conselleria.

El centre ja funciona de nou com a centre d'acolliment de menors, després de fer-se'n càrrec una altra entitat, que compta amb subvenció de la Conselleria per al manteniment de les places.

El PPCV insisteix que Oltra que “no està preparada per a gestionar"

La subsecretària regional del Partit Popular, Elena Bastidas, ha assenyalat que el TSJCV "li ha tret la targeta roja" a Oltra i li ha dit que no està preparada per a gestionar la política de menors perquè “només la mou el rancor ideològic".

Així, el PPCV ha demanat la compareixença de la vicepresidenta del Consell, a qui ha demanat que pense en tota la societat valenciana, sobretot, en els xiquets en risc de desprotecció i que deixe que una altra persona gestione la política de menors “perquè el mal és irreparable". 

Compromís diu que el PP utilitza els menors "per als seus interessos"

Per la seua banda, la portaveu adjunta de Compromís a les Corts, Mònica Álvaro, ha assenyalat que "el PP, quan es tracta de menors, torna a utilitzar-los per als seus interessos cada vegada que se li presenta l'oportunitat".

Álvaro ha respost que els populars utilitzen els menors "com a instrument de confrontació sense tindre en compte que està posant en la diana un dels col·lectius més vulnerables de la societat". A més, ha recordat que el PP "durant 20 anys va abandonar els serveis socials i, especialment, els programes d'atenció a la infància". 

També et pot interessar

stats