El TSJ valencià dona la raó als paranyers perquè utilitzen la cistella malla

L'Associació de Paranyers Valencians, Apaval, va demanar a la Conselleria de Medi Ambient experimentar amb aquest mètode de caça selectiu.

La cistella malla és un mètode de caça procedent d'Àustria
La cistella malla és un mètode de caça procedent d'Àustria

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha donat la raó als paranyers valencians en la seua intenció d'experimentar un nou procediment de captura de tords anomenat 'cistella malla'. Amb aquesta sentència, l'Associació de Paranyers Valencians, Apaval, podrà assajar aquest sistema de captura d'aus en viu copiat d'Àustria per tal de demostrar que es tracta d'un sistema selectiu. El nou mètode que defenen els paranyers valencians capturarà espècies cinegètiques en viu d'una manera selectiva, és a dir, si cauen aus que no siguen tords, com les espècies insectívores, es podran alliberar de forma ràpida. En principi, el mecanisme és senzill, però falta provar-lo en el camp.

Aquest sistema incorpora un pal ubicat damunt d'una malla de filferro. Al capdamunt s'instal·la un pal que les aus activen en parar-s’hi. El pal i l'au cauen dins de la malla i dues comportes es tanquen automàticament. L'anterior mètode amb varetes i visc va ser prohibit per la Unió Europea, per massiu i no selectiu. Amb aquest sistema, inventat pels austríacs, els paranyers esperaven una nova legalització del parany, però l'any 2017 la Conselleria de Medi Ambient els va denegar l'autorització per a experimentar amb l'artefacte. Ara el TSJ valencià ha dit que la decisió de l'administració valenciana no estava suficientment fonamentada i, per tant, la pròxima tardor podrien experimentar al camp amb la cistella malla.

També et pot interessar

stats