El TSJ rebutja definitivament reobrir els bars i restaurants a la Comunitat Valenciana

El tribunal considera que el tancament de la restauració és “efectiu” en un escenari “d’alta transmissió” de la Covid-19.

La terrassa d'un restaurant amb les cadires i les meses recollides
La terrassa d'un restaurant amb les cadires i les meses recollides / Biel Aliño (EFE)

La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha desestimat la mesura cautelar de l'Associació Hostalera de Castelló (Ashocas) que demanava reobrir bars i restaurants, tancats des del passat 19 de gener. El tribunal considera que el tancament de la restauració és una mesura “efectiva en un escenari d'àmplia transmissió comunitària” del coronavirus.

Així, segons es constata en una acta difosa pel TSJCV, la restricció de la Generalitat “redueix la concentració de partícules portadores del virus en l'aire i redueix el nombre de persones que poden estar exposades en qualsevol moment”.

Els magistrats desestimen així les mesures cautelars sol·licitades en el seu recurs per l'Associació Hostalera de Castelló (Ashocas) contra les mesures restrictives en la restauració contemplades en la resolució de la Conselleria de Sanitat Universal del passat 19 de gener i la pròrroga d'aquestes, adoptada el 12 de febrer. Segons el parer dels magistrats, acollir la pretensió dels recurrents suposaria una “pertorbació greu dels interessos generals”.

Aquesta decisió contrasta amb l’adoptada pel tribunal basc, el TSJPB, que el dimarts passat va permetre als bars i restaurants d’Euskadi reobrir en aquells municipis on se n'havia ordenat el tancament per haver-hi una alta incidència del coronavirus.

“Mesures més enèrgiques per a minimitzar la interacció social”

La sala ha tingut en compte per a dictar la resolució un informe de Sanitat Universal que constatava “una transmissió comunitària no controlada i sostinguda” del coronavirus a la Comunitat Valenciana, amb “pressió creixent sobre el sistema sanitari”.

Segons el tribunal, “quan el nivell de circulació de virus és molt alt, la manera de previndre un gran nombre de defuncions i un excés d'hospitalitzacions és adoptar mesures més enèrgiques basades a minimitzar tant com siga possible la interacció social”.

Segons la interlocutòria, els perjuís genèrics per a la restauració “són de caràcter econòmic i, per tant, reparables”, i prevalen l'interés general sanitari, la funcionalitat del sistema públic de salut, el dret a la salut de les persones i el seu dret a la vida sobre l'oci, la restauració i l'esbargiment.

Ashocas estudiarà recórrer contra la resolució

Els serveis jurídics d’Ashocas estudiaran les possibilitats de recórrer contra la interlocutòria del TSJCV en considerar que “les dades sanitàries aportades, tal com es comporten hui dia, no es reflecteixen en la resolució”.

L'associació, que ha assenyalat que respecta encara que no comparteix la decisió judicial, ha subratllat que el creixement dels casos durant el tancament de la restauració “mai” ha sigut causat pel sector.

Així mateix, considera que els danys del sector són i han de ser “respectables” per a l'administració. Sobre aquest tema, ha exigit que les ajudes arriben “immediatament” i que cobrisquen totes les pèrdues i danys “en el sentit que recull la resolució”. Ashocas entén la “dificultat”d'intentar fer prevaldre l'activitat econòmica en una situació com l'actual, però ha assegurat que és el seu deure intentar-ho.

També et pot interessar

stats