Troben un coral enorme de més de 400 anys d'antiguitat a la Gran Barrera d'Austràlia

Batejat amb el nom de Muga dhambi, té 10,4 metres d'ample, 5,3 metres d'altura i forma de cúpula, i està bon estat

Àrea coneguda com els 'Jardins de coral' a Australia
Àrea coneguda com els jardins de coral a Austràlia / David Gray (Reuters)

Troballa a la Gran Barrera de Coral d'Austràlia. Un grup de submarinistes ha identificat un coral enorme de 10,4 metres d'ample, 5,3 metres d'altura i una antiguitat estimada entre 421 i 438 anys en una zona remota del sistema coral·lí més gran del món, segons han informat aquest divendres fonts científiques. Aquest coral, que està en bon estat i ha sigut batejat com Muga dhambi, està considerat com un dels més antics de la Gran Barrera.

La Gran Barrera de Coral d'Austràlia és la llar de 400 tipus de coral, de 1.500 espècies de peixos i de 4.000 varietats de mol·luscos al llarg dels seus 2.300 quilòmetres. Els científics van detectar que va començar a deteriorar-se en la dècada de 1990 pel doble impacte del calfament de l’aigua del mar i l’augment de l’acidesa, a causa de la major presència de diòxid de carboni en l’atmosfera. Des de 2018 els científics treballen per recuperar-la amb l’esperança que això permeta la recuperació de diversos quilòmetres quadrats d’aquests organismes marins.

"El descobriment és significatiu a escala local i mundial. És un coral gegant que és una part molt important de l'ecosistema d'esculls de coral a Goolboodi i la llar de corals, esponges i diverses espècies de peixos a la Gran Barrera", ha explicat Adam Smith, de la Universitat James Cook, autor principal de l'estudi publicat en la revista Scientific Reports.

Aquest coral amb forma de cúpula està relativament en bon estat, però el canvi climàtic i el deteriorament de la qualitat de l'aigua, a més d'altres amenaces, estan impactant en la Gran Barrera. Tot i les dimensions, aquest coral és menor que el de 17 metres d'amplària i 12 d'altura de Samoa, als Estats Units, considerat el més gran del món.

També et pot interessar

stats