Troben les restes de sis afusellats el 1939 al camp de concentració de Moncofa

Els arqueòlegs consideren que pot haver-hi més restes, perquè encara queda un 30% de la parcel·la per revisar

En la imatge, Toni Masià, que busca al seu oncle matern i està esperant els resultats d'ADN
En la imatge, Toni Masià, que busca l'oncle matern i espera els resultats d'ADN / Andreu Esteban (EFE)

L'equip d'ArqueoAntro ha trobat sis cossos en un hort entre Nules i Moncofa (Plana Baixa), que es correspondrien amb persones que estaven detingudes al camp de concentració de Moncofa i van ser afusellades el 28 de març del 1939, uns dies abans que finalitzara la Guerra Civil.

Segons ha explicat Alejandro Calpe, arqueòleg i membre fundador d'ArqueoAntro, es treballa en una parcel·la entre aquests dos termes municipals on se cercava, en principi, quatre persones, els familiars de les quals estaven localitzats. Aquesta parcel·la, de grans dimensions, està en la zona Belcaire i s'ha treballat amb una màquina per a localitzar persones que van ser afusellades i enterrades en la coneguda com a "fossa del Xòfer". Finalment, es van començar a trobar restes humanes a la boga d'aquesta parcel·la, i seguint-la és quan s'hi han trobat fins a sis cossos.

Ara comença el treball de prendre mostres d'ADN i analitzar-les per a identificar els cadàvers. Es podran contrastar amb els familiars de les quatre persones que se cercaven al principi i es treballarà, mitjançant una investigació, per a identificar la resta. Mentrestant, els treballs continuen i no es descarta que es puguen trobar-ne més, perquè queda encara un 30% de la parcel·la per revisar, explica l'arqueòleg.

Es continuarà amb les labors mentre dure el finançament aportat pel Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, que va fer una primera aportació dels seus fons i, quan van veure que s'allargaven els treballs, van fer una petició en xarxes socials per a comptar amb noves aportacions i cercar tota la parcel·la. A més, ArqueoAntro aporta el seu treball i mà d'obra per a concloure els treballs en aquesta zona del terme municipal de Nules.

Els treballs inicials de georadar, recorda l'expert, van ser finançats per la Diputació de Castelló el 2021, però ara no es disposa de cap finançament institucional i, "vistes les declaracions de la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, que aquest assumpte no és una prioritat i que no hi tenen competències", no esperen comptar amb més suport públic.

ArqueoAntro continua treballant en altres exhumacions en la Comunitat Valenciana, com a Sueca —amb finançament públic— i Xàtiva (totes dues a la província de València); a Sueca (Ribera Baixa), els treballs ja estan en la fase final de camp i a Xàtiva (Costera) es troben en una fase més inicial, i també cerquen restes de represaliats a Paterna (Horta Nord).

També et pot interessar

stats