Troben la placa identificadora d’un combatent de la línia XYZ

L’equip d’ArqueoAntro tanca la campanya d’exhumació de fosses del front de Llevant amb la localització de les restes de dos cossos i material bèl·lic.

Placa identificadora d’un soldat de la Guerra Civil
Placa identificadora d’un soldat de la Guerra Civil / ArqueoAntro

Els primers dies d’exhumació en la penya de la Juliana s’han trobat multitud de falanges, fèmurs i vèrtebres humanes, regirades per les inclemències del temps, però que encara traslladen als temps convulsos del 1938. Un dia abans de tancar la campanya, l’equip d’ArqueoAntro ha localitzat la placa identificadora d’un dels combatents de la línia XYZ, a més de diversos objectes personals que podrien correspondre als soldats de les brigades mixtes de l’exèrcit republicà.

La fossa XVIII, on s’ha localitzat la xapa identificadora / ArqueoAntro

Baines, cartutxos, projectils, sivelles, botelletes de vidre, cuir, una insígnia de l’Exèrcit de Terra… El grup d’arqueòlegs i antropòlegs que aquesta setmana es troba excavant les fosses comunes d’aquest promontori de Begís han registrat nombrosos materials bèl·lics de la Guerra Civil. Però la sorpresa ha arribat en trobar un element que podria revelar, si continuen les perquisicions en l’arxiu militar d’Àvila, la història personal del seu propietari: “5583T”, diu la xapa.

L’equip d’ArqueoAntro durant els treballs d’exhumació / ArqueoAntro

“A veure si se’n recorda algú i comencen a finançar aquestes intervencions”, ha expressat en una entrevista telefònica el director arqueològic, Miquel Mezquida. Si el govern de la Diputació de Castelló s’hi implicara, ha continuat, podrien avançar en la recuperació d’aquells que van caure en el front, les restes dels quals van quedar atrapades en les antigues trinxeres. En set anys de campanya, costejada pels professionals mateix, han aconseguit recuperar fins a 26 cossos, i enguany esperen que aquesta xifra augmente. “En saber que has recuperat dos soldats més, tanques la campanya amb una miqueta més d’ànims”, ha destacat Mezquida.

També et pot interessar

stats