Troben partícules de plàstics al gel de l'Àrtic per primera vegada en la història

El president de Greenpeace Espanya alerta que "els microplàstics estan ja presents en tota la cadena tròfica", fins i tot en humans.

L'equip treballant a l'Àrtic canadenc
L'equip treballant a l'Àrtic canadenc / Duncan Clark i Northwest Passage Project (Reuters)

La contaminació amb microplàstics s'estén ja a tots els racons de la Terra, oceans, aigua potable i, fins i tot, animals. Ara, per primera vegada en la història, s'han trobat partícules concentrades en mostres de gel de l'Àrtic canadenc, segons publica la prestigiosa Science Advances.

La troballa, tot i que no ha sorprés en absolut l'expedició científica responsable, no entrava dins dels plans. L'equip havia viatjat a la zona per a extraure el plàncton retingut en el gel i estudiar diversos aspectes dels efectes de la crisi climàtica a la regió del passatge del nord-oest. Segons han explicat, el gel actua com un filtre natural: l'aigua de l'oceà circula pels porus i el plàncton s'acumula en els seus cristalls, però, de la mateixa manera, també està filtrant i acumulant xicotetes partícules de plàstics que els investigadors creuen que estan sent arrossegades pels corrents marins, des de l'Atlàntic i el Pacífic a les regions àrtiques.

Partícules de microplàstics en mostres de gel de l'Àrtic canadenc / Duncan Clark i Northwest Passage Project (Reuters)

Ara, volen esbrinar com les partícules de plàstic han arribat al gel àrtic, quin tipus de plàstics són i, sobretot, quins materials estan desprenent al medi ambient segons es degraden. L'equip assegura que tota la vida animal a la regió està consumint plàstics, des dels peixos a ocells marins i, fins i tot, animals més grans com els mamífers. També assumeixen que, encara que les mostres de gel procedeixen només del passatge del nord-oest, perforacions similars en altres regions àrtiques trobaran similar presència de microplàstics.

També a l'atmosfera

Un altre equip científic a Alemanya i Suïssa ha descobert evidències que l'atmosfera transporta grans quantitats de microplàstics. Partícules plàstiques que després són depositades sobre la superfície de la terra quan neva o plou.

En declaracions a À Punt, el president de Greenpeace a Espanya, David Sandoval, ha explicat que fins ara "estava molt documentada" la presència en rius i mar, en sediments oceànics, però trobar-los a l'Àrtic, en la neu, "demostra el que faltava per provar: que també estan a l'atmòsfera, que s'estan menejant, i que ja arriben a tots els racons del planeta". Sandoval ha explicat que, "tots els dies estan morint animals, els trobem per tot arreu", per ingerir microplàstics, i que també arriben als humans. "La Terra", diu, "és un sistema absolutament interrelacionat i no hi ha res que fem en una part que no tinga repercussions en tot".

Cada any acaben en els mars i els oceans prop de huit milions de tones de plàstic, i ni tan sols els racons més remots del planeta estan lliures de l'impacte nociu de l'ésser humà. L'organització Greenpeace, que ha concentrat esforços en aquesta qüestió els últims anys, ja va denunciar l'any passat la troballa de microplàstics i altres substàncies químiques perilloses a l'Antàrtida.

També et pot interessar

stats