Troben a Novelda un nou refugi antiaeri, el més gran dels 13 localitzats

Amb capacitat per a unes 4.000 persones, aquest estava vinculat a la fàbrica d'armes que hi havia al costat. Ara l’Ajuntament estudia la possibilitat de saber si podrà ser accessible i visitable

Refugi antiaeri a Novelda / À Punt NTC
17 de juny 2021 - 22:14

Buscaven una fuita d'aigua, però el que es van trobar va ser l'entrada al refugi antiaeri més gran dels 13 que hi ha a Novelda. És el que els va passar ahir a uns operaris quan estaven excavant al carrer Goya d'aquesta localitat del Vinalopó Mitjà. L'Ajuntament estudia la possibilitat d'adequar el recinte subterrani i fer-lo visitable.

Daniel Andrés, arqueòleg municipal, ha explicat que el primer que van veure va ser l'arc de l'entrada. Aquest element arquitectònic els va donar la pista que es tractava d'un accés a la galeria. Ja s'han iniciat els tràmits per a excavar i estan a l'espera del vistiplau de Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esports. 

Mado Abad, regidora de Cultura i Patrimoni Històric de Novelda, ha explicat a À Punt que si tenen més possibilitat d’excavar més i tenir més dades "sabrem si es pot accedir, ja que hi ha vivendes damunt i probablement els accessos estan tancats.

Amb capacitat per a unes 4.000 persones, aquest refugi estava vinculat a la fàbrica d'armes que hi havia al costat. Un espai que a partir del 1940 es va transformar en presó. Jose Luís Pellín, director del museu Històric i Artístic de Novelda, ha explicat que va ser utilitzat per a salvaguardar la població que treballava a la fàbrica d’armes.

Capacitat per a protegir 15.000 persones

Amb la troballa augmenta el nombre de refugis a Novelda i ara ja en són 13. El mes passat es van executar treballs amb un georadar per a localitzar-los i ara esperen els resultats. Segons ha explicat Mado Abad, els refugis donaven cabuda a unes 15.000 persones quan en aquella època el municipi només tenia 9.000 habitants, “i, per tant, aquestes infraestructures marquen un poc la importància estratègica de Novelda". Aquest divendres a la plaça Tilimsen es col·locarà un monolit per la memòria, amb les plaques de dos novelders que van estar al camp de concentració de Mauthausen.

També et pot interessar

stats