Troben mort l'home desaparegut en l'explosió d'una planta química a la Canonja

La tapa d'un reactor va eixir disparada durant tres quilòmetres i va matar la segona víctima de l'accident

Bombers i Mossos d'Esquadra, a l'entrada de la petroquímica
Bombers i Mossos d'Esquadra, a l'entrada de la petroquímica / Susanna Sáez (Efe)

Els bombers han trobat mort l'home que va desaparéixer en la forta explosió de dimarts en una planta petroquímica de la Canonja (Tarragona) i que va originar un incendi de grans dimensions. Es tracta de l'encarregat de l'empresa, a qui els serveis d'emergència buscaven, amb l'ajuda de gossos ensinistrats, entre les runes del depòsit que va quedar danyat en l'esclat.

L'explosió a la planta petroquímica de Tarragona deixa ja un balanç de dues víctimes mortals i huit persones ferides. Una d’elles està en estat crític per la gravetat de les cremades. La van traslladar en helicòpter, junt amb un altre ferit greu, a l'Hospital de la Vall d'Hebron, a Barcelona.

L'altre mort és un home de 55 anys que va perdre la vida en assolar-se un element estructural de l'habitatge en què vivia a la plaça de García Lorca, a Torreforta, un barri de Tarragona pròxim a la planta petroquímica. Una de les tapes del reactor, possiblement del que va esclatar, va eixir disparada. Pesava més d'una tona i es va desplaçar vora tres quilòmetres fins que entrà per la finestra d'un edifici i va provocar l'enfonsament del pis.

A les 18:45 hores, un depòsit va esclatar a la planta química IQOXE i va causar un gran incendi. Fins al lloc es van desplaçar 30 dotacions dels Bombers de la Generalitat, que han treballat tota la nit per a extingir les flames, i els equips d’emergència.

Les causes de l'explosió ja es coneixen. Segons ha explicat aquest dimecres el cap operatiu de Bombers de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Albert Ventosa, l'esclat va tindre lloc dins d'un reactor i posteriorment s'estengué a una cisterna pròxima. El reactor és el recipient on els productes químics reaccionen per a conformar el producte final.

IQOXE ha posat en marxa una investigació interna per a aclarir les causes i conseqüències de l'explosió registrada a les instal·lacions de la Canonja (Tarragona). Comissions Obreres ha denunciat que l'adquisició de l'antiga IQA per part del grup industral Cristian Lay en el 2014, que va originar l'actual IQOXE, va ser una operació que va suposar una reducció en el nombre de treballadors. Consideren que la plantilla, a hores d'ara, és insuficient per a garantir la seguretat de la planta.

La Generalitat de Catalunya acusa l'empresa de no haver seguit els protocols després de l'explosió, i de no facilitar informació, mentre que els responsables de la companyia diuen que estan "convençuts" d'haver fet les coses bé. La Inspecció de Treball de Tarragona també ha obert una investigació per a aclarir els fets.

Així mateix, el Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici per a estudiar aspectes com la coordinació entre les administracions públiques, l’aplicació de plans i protocols de protecció civil, com ha repercutit en el medi ambient, la responsabilitat, l’atenció als afectats i com s’ha notat en els serveis públics l’explosió.

La Generalitat de Catalunya decreta dos dies de dol

Quim Torra ha anunciat, en una compareixença en el Centre de Comandament dels Bombers a la Canonja, que la Generalitat de Catalunya ha decretat dos dies de dol pel succés i ha traslladat un missatge de condol a les famílies de les dues víctimes mortals de l’accident.

També et pot interessar

stats