Troben microplàstics d'origen humà en l'oceà Antàrtic

L’informe apunta a l'abocament d'aigües de les llavadores des de les bases antàrtiques i de les embarcacions turístiques 

Imatge d'arxiu de microplàstics en el mar
Imatge d'arxiu de l'acumulació de microplàstics en la mar / Iberdrola / Europa Press

El microplàstic d'origen humà ha arribat a l'oceà Antàrtic, segons mostra un estudi de l'Institut de Ciències de la Mar de Barcelona, en col·laboració amb la Universitat Nacional de Córdoba (Argentina) i que publica la revista Marine Pollution Bulletin.

L’informe apunta a l'abocament d'aigües de les llavadores de les bases antàrtiques i de les embarcacions turístiques que visiten la zona com a origen d’aquestes microfibres, que podrien afectar tot l'ecosistema antàrtic, un dels enclavaments més remots de la Terra.

"Existeix un flux de microfibres en la columna d'aigua de la costa antàrtica, que varia estacionalment, i és més gran quan les bases antàrtiques estan més plenes i hi ha més visites de turistes, és a dir, a l'estiu", ha explicat Gastón Alurralde, investigador de la Universitat Nacional de Córdoba (Argentina).

Enrique Isla, coautor de l'estudi, ha advertit que els microplàstics “els ingereix el zooplàncton, del qual s'alimenten animals més grans com els pingüins” i en conseqüència “es van acumulant al llarg de la cadena tròfica marina". A més, ha recordat que els additius que contenen li confereixen diverses propietats, com el color i la resistència, i també podrien tindre efectes adversos per als organismes vius.

Per a fer l'estudi, els biòlegs marins van analitzar, primer amb una lupa i després químicament, diverses mostres capturades amb paranys de sediment entre el 2012 i el 2015 a 25 metres de profunditat a la caleta Potter de l'illa del Rei Jordi, la major de les illes Shetland del Sud, situades enfront de la costa oest de l'Antàrtida.

Fa dos anys, un altre estudi publicat en la mateixa revista va revelar la presència de microfibres de plàstic en el gel marí antàrtic. Els científics auguren que hi haurà un increment de microfibres de plàstic a l'Antàrtida a causa del turisme en la zona i confien que els resultats impulsen una regulació que controle aquest tipus de contaminació.

"El nostre estudi obri un camp d'investigació i una línia d'interés sociopolític sobre la conservació de l'ambient antàrtic. A més, aporta informació per a establir noves normes de control d'emissions d'aigua domèstica en ambients antàrtics i per a l'estimació de l'impacte dels microplàstics sobre l'ambient marí a nivell global", ha argumentat Isla.

També et pot interessar

stats