Troben a la fossa 128 de Paterna una nova saca que podria incloure els cossos de dues dones

L’equip d’arqueòlegs localitza, a punt de concloure l’excavació, una nova capa de calç amb víctimes del franquisme.

L’equip d’ArqueoAntro durant els treballs de la fossa 128 de Paterna
L’equip d’ArqueoAntro durant els treballs de la fossa 128 de Paterna / Miquel Mezquida

A punt de concloure els treballs d’excavació i tancar la fossa comuna 128 del cementeri de Paterna, l’equip arqueològic ha detectat una nova saca a cinc metres de profunditat que podria incloure els cossos de dues dones afusellades per la repressió franquista.

Fins ara, els professionals d’ArqueoAntro havien exhumat 62 cossos, però amb les noves troballes la xifra podria superar el centenar. “Aquesta fossa no és gens comú, amb quatre saques dividides per intervals de formigó i terra”, ha explicat Miquel Mezquida.

Entre les restes òssies, esperen trobar les de Dolores Moreno Victoria, de València i assassinada als 47 anys, i Encarna Orando Pradas, de 37 i veïna de Caudete de las Fuentes. “No és comú trobar dones afusellades, ja que la repressió que van patir va ser sobretot física i psicològica”, ha explicat Javier Iglesias, director antropològic dels treballs, a més de recordar que han d’esperar la confirmació de les anàlisis.

A més, el director arqueològic ha destacat la profunditat de l’última capa de calç, que habitualment no supera els dos metres i mig. Segons Mezquida, això podria ser degut al fet que es troba al final del quadrant del cementeri. “Se’ls acabava l’espai i per això van haver de cavar més fons”, ha resumit, a més d’alegrar-se per les famílies que podran donar una sepultura digna a les víctimes de la dictadura.

Entre els cossos poden trobar-se persones procedents de Madrid, Múrcia, Granada, Ciudad Real i, com és l’usual, veïns de la província de València. Meliana, València, Benaguasil, Benifairó i Canals són algunes de les localitats d’on provenen els afusellats entre l’octubre de 1940 i el març de 1941.

Excavacions a la 112

Després de tres mesos i mig, l’equip d’ArqueoAntro esperava haver acabat els treballs de la fossa comuna 128 però, a causa de la seua complexitat, les excavacions continuen amb l’obertura de la 112, ambdues finançades per la Diputació de València. “Ja han aparegut les primeres taques de calç, que són les evidències que la fossa està prop”, ha explicat el director arqueològic.

També et pot interessar

stats