Troben depredadors de l'insecte vector de la ‘Xylella fastidiosa’

La investigació permet abordar la detecció específica de l'ADN del vector en el tracte digestiu d'altres artròpodes.

Fulles d'ametler seques per l'acció de 'Xylella fastidiosa' en un camp d'Alacant
Fulles d'ametler seques per l'acció de 'Xylella fastidiosa' en un camp d'Alacant / GVA

Investigadors de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i de l'Institut Nacional de Investigació Agrària (INIA) han detectat potencials depredadors naturals de l'insecte que transmet el bacteri Xylella fastidiosa, que causa la mort d'espècies com la vinya, l'ametler i l'olivera.

Aquest bacteri es transmet de plantes malaltes a sanes a través d'insectes de la família Philaenus spumarius, la presència de la qual ha sigut confirmada en la UE i a Espanya. Fins ara, s'ha combatut amb productes químics, amb els consegüents efectes indesitjats per al medi ambient i la salut humana.

A partir d'una tècnica molecular aplicada al contingut gàstric d'artròpodes, els investigadors han rastrejat els enemics naturals i quins artròpodes s'alimenten del vector de Xylella fastidiosa

La investigació, publicada en la revista científica Sustainability, permet abordar la detecció específica de l'ADN del vector de Xylella fastidiosa en el tracte digestiu d'altres artròpodes.

Una vegada dissenyada la tècnica molecular, se’n va provar l’eficàcia en condicions reals. Per a això, les investigadores de la UCM van mostrejar més de 60 aranyes abundants durant la primavera en olivars del sud-oest de Madrid, prop de Villarejo de Salvanés, on es va detectar un brot de xilel·la.

El mètode destaca per la seua “fiabilitat i la rapidesa, essencials en les accions ràpides de gestió en les zones de quarantena”.

Segons els investigadors, aquest estudi suposa “una bona notícia per a l'agricultura i l'economia de l'Estat, ja que l'arribada del bacteri a Europa en 2013 ha suposat un repte per als països mediterranis productors d'oli d'oliva i oliva de taula”.

A les enormes pèrdues agràries se sumen “les estrictes mesures de control que inclouen l'eliminació de tot vegetal en un perímetre de 100 metres de la planta afectada i els severs tractaments amb productes fitosanitaris al llarg de tota l'àrea d'eradicació, que amb aquesta tècnica es minimitzarien”.

També et pot interessar

stats